Emmy Nyberg – lokal lokalpolis

Text & foto: Alfred EV

Jag möter Emmy hemma hos henne i Västertryserum. Det pågår ett byggprojekt, en altan, på den stora baksidan och jag blir bjuden på kaffe och saft denna fina sommardag.

Emmy är född och uppvuxen i Västertryserum, där hon har bott hela sitt liv förutom några år när hon bodde i Söderköping. Hästar har alltid varit ett stort intresse. Även tanken på att bli polis har hon tänkt på länge.

Idag är hon områdespolis i Söderköping/Valdemarsviks kommun. En stor fördel att jobba där man kommer ifrån är att man har stor lokalkännedom och känner människorna i området. Det är ett varierande och kul jobb som polis och man vet aldrig hur ett arbetspass ser ut. Som områdespolis är det mer planerad verksamhet och de samarbetar med skola, fritid, kommun och socialtjänst. Emmy har jobbat som polis i snart tre år, i huset har hon bott med sin sambo, två barn, tre hundar, tre katter i fyra år. Hon har också fyra hästar som finns på hennes mammas gård i närheten.

Polisutbildningen är intensiv, ganska kort och mycket praktiskt inriktad, hon utbildade sig på distans i Växjö. Det behövs fler poliser och det är enligt Emmy världens bästa jobb. På en vanlig arbetsdag så kan Emmy röra sig från Skeppsgården, Gryt och sedan S:t Anna upp till Söderköping. Ibland samarbetar de även med Kustbevakningen och åker ut i skärgården och till öar i olika ärenden. I framtiden är hon intresserad av att bli hundförare, då vill hon först ha mer erfarenhet inom polisyrket.

Något att tänka på är att vara nyfiken och lite jobbig mot sina ungdomar, se vad dom gör på kvällarna och stanna uppe tills de kommer hem och kolla läget. Ta ansvar över barnen och vad dom gör. Annars har polisen bra samarbete med kommunen i Valdemarsviks kommun och nära samarbete med fritidsgård och ungdomarna. I kommunen är det väldigt många motorburna ungdomar som polisen har nära kontakt och kommunikation med i förebyggande arbete.

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-06-20/a/emmy-nyberg-lokal-lokalpolis/5427/1019757/40775385