Nu får det räcka, det är synd om barnen och ungdomarna som har en 70-årig tant som tränare

Åtvidabergs IF:s friidrottssektion söker ny ansvarig för friidrottssektionen. Den som nu är ansvarig, Ingrid Grönkvist, kliver av sitt uppdrag till sommaren. Ett uppdrag hon har haft i över 40 år.

Ingrid har själv alltid varit intresserad av all typ av idrott. Hon har själv i ungdomen tävlat i sprint, men de flesta friidrottsgrenar har hon lärt sig i vuxen ålder.

– Jag är så pass gammal att alla de friidrottsgrenar som finns idag fanns inte på min tid, skrattar Ingrid.

Hon började som tränare inom friidrott för över 40 år sen. Några uppehåll har det varit under åren, bland annat när hon själv fick barn.

– Jag har tränat många barn och ungdomar i Åtvidaberg under åren. Några av de som jag har tränat har nu hunnit fylla 50 år. Så jag har hållit på ett bra tag. Men nu får det räcka, jag kliver av uppdraget till sommaren. Det behöver komma in nytt folk i föreningen. Det är synd om barnen och ungdomarna att ha en 70-åring tant som tränare.

Under åren har Ingrid mestadels varit ansvarig tränare, men har haft många duktiga medarbetare i träningen. Tidigare var det mer fokus på barn och ungdomar som ville tävla, idag är det oftast själva träningen man vill åt.

Vad krävs av en ny ansvarig?

– Intresse är det viktigaste! Alla kan lära sig, man behöver inte själv ha testat på alla friidrottsgrenar. Mycket går att läsa och prova på efter hand. Så har jag gjort, och det har fungerat jättebra. Det finns även tränarutbildningar och annat man får gå. Men det är såklart en fördel om man har tränat eller utövat själv. Det finns föräldrar idag i föreningen som kan ta sig an själva gruppträningen, men inte friidrottsgrenarna. Det finns även föräldrar som kan tänka sig att lägga upp träningen men kanske inte har möjlighet att vara på plats på träningarna. Så vi behöver någon som kan hålla ihop och ansvara för själva friidrottsdelen.

Text: Frida Almqvist
Foto: Lennart Bergström