Valdemarsviks Kultur- och Skördefest ska väcka lusten att upptäcka det stora och det lilla i kommunen

Hösten 2020 öppnade Johnny Nilsson ett nytt spännande kulturevenemang i Valdemarsvik, Verkissage. Han öppnade upp sin mekaniska verkstad i Stora Mossen där konstnärer fick ställa ut sina alster. Detta genomfördes även hösten 2021.

Johnny funderade mycket över hur man kunde utveckla denna tanke och involvera hela kommunen under arbetsnamnet Valdemarsviks Skördefest. Grundtanken är att få människor att röra sig runt om i kommunen och upptäcka allt fantastiskt som finns i kommunen. Effekterna med evenemanget är många, allt från att förlänga sommarsäsongen till att locka besökare att i förlängningen flytta till vår kommun.

– Jag vill förändra bilden av Valdemarsvik som bygd, säger Johnny, vi är inte en skitig industriort längre.

Johnny fortsätter med att prata om närheten till allt – skola, arbete, naturen etcetera – och att det är ett annat tempo. Till skillnad från stressen i större städer. Efter att ha pratat med olika parter, både tänkta finansiärer och deltagare, så drogs riktlinjerna för Valdemarsviks Kultur & Skördefest upp under våren. En arbetsgrupp med deltagare från besöksnäringen och kulturen startade arbetet med att ta fram ett program. Evenemanget ingår som en del i Turistföreningen Visit Valdemarsvik.

Evenemanget går av stapeln 1-2 oktober 2022 och invigning sker på Sparbankstorget där Kulturskolan uppträder, idrottsföreningar visar upp sig och lokal mat serveras. Det kommer att visas upp konst och hantverk i butikslokaler på Storgatan.

I skrivande stund är inte hela programmet helt klart men ambitionen är ett ha olika rundor runt om i vår kommun. Det finns idéer om konstrunda, matrunda, natur- och ekorunda, skärgårdsrunda och trädgårdsrunda så det ska bli spännande att se var allt slutligen landar. Men det är tydligt att besökare ska enkelt och bekvämt kunna välja en färdig runda eller skapa en egen, allt efter eget tycke och smak.

– Vi riktar oss till besökare från kommunen men framförallt till besökare inom en radie av 10 mil, avslutar Johnny.

Det ska väcka lusten att upptäcka hemkommunen och närregionen, både det stora och det lilla.

Text och foto: Thomas Ekh