Vilsen vinnare när Mörtruset satte deltagarrekord

Året var 2016 och två löparentusiaster från Grebo skulle springa Amsterdam Marathon. För att toppa formen behövde de ett sista, långt träningspass, gärna i form av ett lopp. De kollade i löparkalendern, men den ekade tom. Då skapade de loppet själva – Mörtruset. Då som nu är det ett av få långlopp i Östergötland och till årets upplaga dubblerades antalet startande. 165 laddade och nervösa löpare stod på startlinjen. Undertecknad var en. 

Mörtruset, vars namn kommer från att man springer mellan torpet Mörtsveden och Mörtsjön, avgörs på distanserna 28 kilometer, 14 kilometer och 5 kilometer. En av initiativtagarna till loppet är Heléne Bäckström. 

– Vi är fyra hängivna arrangörer, som även har stor vana att delta på andra lopp, som jobbat intensivt med att arrangera detta och vi är mycket nöjda. Vi är uppbackade av Grebo Byalag som hanterar all ekonomi kring loppet och det är ett mycket viktigt stöd. Vi behöver exempelvis inte ha en egen kassör och utan dem skulle annonseringen bli svårare, säger Heléne.  

Förutom de tre huvudklasserna arrangerades även ett barnlopp för våra blivande löparstjärnor. Totalt deltog 165 löpare – en fördubbling mot tidigare år.  

– Vi är supernöjda! Anledningen till ökningen var att vi jobbade mer med annonsering i år jämfört med tidigare år. Vi har annonserat på den digitala skylten vid infarten till Åtvidaberg och i Åtvidabergsplatsen och utöver det har vi lagt ner mycket jobb på att synas i sociala medier och vi har fått mycket feedback på de filmer vi lagt ut. Om man vågar bjussa lite på sig själv och visar att det här med löpning inte behöver vara så svårt så tror vi att man vinner mycket! 

43 löpare kom till start i femkilometersklassen där Nicklas Huugo segrade på 22,47. Snabbast i damklassen blev Caroline Ängfors på tiden 28.10. 14-kilometersklassen var loppets största med 55 startande. Där segrade Niklas Åkerström från IK NocOut på tiden 50,23. Snabbaste dam, och femma totalt, blev Karin Smedberg på tiden 58,29. 

Vilsen vinnare 

18 löpare, tretton killar (bland annat skribenten själv) och fem tjejer, antog utmaningen att springa den längsta sträckan. Två varv på den 14 kilometer långa slingan. Redan efter några kilometer stod det klart att det skulle stå mellan tre löpare: Jonas Olsson, Patrik Ljungemyr och Martin Theander. Efter 28 kilometers löpning skiljde endast 36 sekunder mellan dem och bara åtta sekunder mellan ettan och tvåan. Vem vann då? Det gjorde Jonas Olsson på tiden 1,55,11. Den tredje snabbaste tiden någonsin. Men det höll på att inte bli någon vinst, för på det andra varvet sprang Jonas fel inne i samhället och tappade tid. 

Snabbaste tjej blev Amanda Bohlin från Hälsofabriken i Åtvidaberg på den imponerande tiden 2,11,22.  

– Jag är nöjd – det gick bra. Jag hamnade lite i ett ingenmansland och sprang stora delar av sträckan själv. Det är bitvis en utmaning, skrattar Amanda.  

Hur gick det då för undertecknad? Som småbarnsförälder har långloppen uteblivit de senaste åren och jag hade glömt hur det är att springa långt. Hur ont det faktiskt gör när mjölksyran hugger tag i benen. Även ett par dagar efter loppet, när jag sitter framför datorn och skriver artikeln, gör sig loppet påmint i benen. Men det var roligt. Och jag kan varmt rekommendera att springa detta familjära, fina och gemytliga lopp.