Verkissage för fjärde året – konst möter verkstad

Under några dagar, 26 september-1 oktober 2023, flyttar konsten in i SMP AB’s verkstadslokaler och i samklang med maskiner blir det Verkissage.

Johnny Nilsson, ägare av SMP AB och initiativtagare till Verkissage, bjuder in alla för fjärde gången att besöka hans mekaniska verkstad och samtidigt se på konst av olika slag. I år är det cirka 300 objekt som ställs ut av 20 utställare. Det är tavlor, foton, figurer i metall, trä och betong, honung och marmelader med mera. Det är nästan dubbelt så många objekt mot 2022, så intresset ökar från utställare.

– Jag har fått in allt ifrån 2 tavlor till 15 tavlor från utställare, berättar Johnny. I år har vi fått med några kända namn som Benny H.V. Andersson. Men även lokalproducerade matprodukter från Elisabeth Ljungstorp.

– Vi brukar sälja ungefär 30% av alla utställda objekt, fortsätter Johnny. Första året köpte jag själv in alla konstverk i förväg för att stötta konstnärerna.

Under vårt besök såldes två tavlor med rävmotiv samt en betonggås som köparen ska ge till sina barnbarn.

ReArt – ett samarbete med Röda Korset

Nytt för i år är något som kallas ReArt, dvs. återbrukskonst, i ett samarbete med Röda Korset Valdemarsvik. De ställer ut begagnade tavlor som de fått skänkta. Överskottet går till Världens Barn.

Årets Verkissage är öppen till om med söndag 1 oktober kl. 10-15. Ni hittar till Stora Mossen genom att åka gamla riksvägen söderut mot Kårtorp tills ni ser en stor skylt utmed vägen där det står Verkissage. Det går inte att missa och vi rekommenderar ett besök.

Text och foto: Thomas Ekh

1 / 14