Krönika: Tankar av Viktor (april 2023)

Jag är just hemkommen från ett tidigt pass på gymmet och klockan är bara 06:27, kaffebryggaren brummar från köket och utanför kvittrar fåglarna. Himlen är klarblå och solens strålar värmer genom fönstret. Jag njuter av stunden och den vackra melodi som skapas av kaffebryggaren och fåglarna. Det är verkligen som en ljuv konsert. Med ljuset kommer också dom tidigare mornarna. Jag blir mer och mer morgonpigg för varje dag som går och så ofta jag kan (läs: orkar) inleds dagen med en promenad. Ibland en lång och ibland en kort, typ bara ner till hamnen. Det är visserligen inte så ”bara”, det är ju få förunnat att så snabbt kunna ta sig till en så vacker plats som vår hamn är. Jag drömmer om att själv en dag ta min husbil eller båt och parkera mig där. Det känns så vackert och härligt. Men jag drömmer också om att denna plats ska få bli ännu vackrare och ännu härligare. Potentialen är ju enorm!

På tal om att drömma. Jag älskar att gå och dagdrömma om att vinna en massa pengar. Gör ni det också? Inte för att jag vill ha just pengarna för jag tror inte pengar gör en lyckligare, men jag drömmer om allt roligt jag skulle kunna göra med dom. Vill ni ta del av några av alla min drömmar? Okej då. Jag drömmer om att öppna ett mysigt café, en restaurang och kanske en vinbar. Sånt som gör ett centrum attraktivt. Ett hemtrevligt B&B eller ett fint hotell hade jag också öppnat – det behöver vi ju verkligen ha här! Sen skulle jag vilja köpa det vackra Sahlinshuset nere i hamnen och gärna ännu fler av dom här gamla historiska byggnaderna som förtjänar mer kärlek än dom får idag. Det är ju faktiskt skamligt att dessa byggnader inte får mer kärlek! Och på tal om kärlek, min största kärlek här i livet är ju mina barn. Så till dom hade jag anlagt en stor härlig lekpark. Alltså en sån rolig och attraktiv som får barnfamiljer att vallfärda hit. En sån folk pratar om – för det är barnen värda!

Jag skulle också vilja försköna vår kommun med ännu fler blommor och planteringar och ännu mer konst, skulpturer och fasadmålningar. Sen skulle jag punga in en slant till alla våra föreningar som med ideella krafter får vår kommun att leva. Men vet ni vad jag skulle göra om jag hade riiiiktigt mycket pengar? Då hade jag köpt Sjöhuset också. Oavsett vad det skulle kosta och krävas! Därinne skulle jag skapa ett museum. En plats för historia och framtid, konst och kultur. Vi har så enormt mycket vackert runtomkring oss och så otroligt mycket intressant historia att ta tillvara på. Och duktiga kreatörer! Tänk om man kunde samla allt det på ett och samma ställe och skapa ett stort och modernt museum som lockade besökare från hela landet! Vilken dröm det vore!

Men oj, nu svävade jag iväg igen… Dags att fylla på kaffekoppen och se vad dagens budskap blir. Häng kvar. Sådär ja. Budskapet blev ”Om du älskar livet kommer livet att älska dig tillbaka.” Tänkvärt. Komiskt nog, med tanke på att jag inledde kring temat musik, är det tydligen ett citat av en pianist vid namn Arthur Rubinstein. Och se där ja, nu har dom börjat sopa gatorna här utanför. Ännu en stämma i den ljuva melodin.

Låt oss nu ta tillvara på livets melodier. Och drömma. Drömma stort! Tillsammans.
Viktor Lenper