Gryts Föreläsningsförening lockar många åhörare

Vårens program med föreläsningar i Gryts bygdegård är som vanligt väldigt intressant med spännande föreläsare och ämnen.

Först ut var Svante Lagman, doktor i Nordiska språk med runskrift och ortnamn som specialitet, som föreläste om ortnamn i Östergötland. Det var ett ämne som lockade många, det var publikrekord enligt föreningens ordförande Anna Rönneskog. Och visst blev det ett frenetiskt arbete bland arrangörerna att bära fram ännu flera stolar än de som ställts fram.

Vi fick lära oss om hur olika ortnamn och ändelser uppstått, många gånger inte alltid vad vi tror idag. Valdemarsvik nämns t.ex. första gången i ett pergamentsbrev från 1383 och skrevs då Wagmare. Valdemarsviken hette förr Vammarsviken som sedan omvandlades till Valdemarsvik. Gryt betyder den steniga ön eller klippor brant stigna ur vattnet. En intressant diskussion uppstod om var namnet Kråkmarö kommer ifrån, kråka eller krok.

Föreläsningsprogrammet fortsatte i mitten av mars där Carina Perenkranz, känd från revyscenen och reklamfilmen Judith & Judith berättade om tokroliga kvinnor. Näst på tur är Johan Croneman, en av landets mest lästa TV-kritiker och bördig från Norrköping, som kommer till Gryt 28 mars.

Vårens program avslutas 18 april med att Carina och Jerker Swartz berättar om sin resa med Rosenserien. De intervjuas av Ragnar Dahlberg och deras dotter Izabella underhåller med Roland Engdahl vid pianot.

Text och foto: Thomas Ekh