Stora Mossen Production AB – Verkissage med mera

Text och foto: Alfred EV
Namn: Johnny Nilsson
Växte upp i: Valdemarsvik
Bor nu i: Valdemarsvik

Jag möter Johnny på gården Stora mossen som ligger lite utanför Valdemarsvik på cykelavstånd från tätorten. Företaget ligger fint inramat i en lantlig och lugn miljö.

Johnny växte upp på gården där han än idag bor, han gick skola i Tryserum, sedan på Vammarskolan och gymnasium på Bäckadalskolan i Valdemarsvik. Sedan gjorde han militärtjänstgöring och efter det jobbade han inom verkstadsindustrin innan han vidareutbildade sig till gymnasieingenjör med maskininriktning. Efter utbildningen jobbade han sen vidare på olika verkstäder i kommunen.

År 2002 startade han enskild firma och jobbade på själv under några år på sidan om sitt vanliga arbete. År 2007 slutade han anställningen och körde fulltid på företaget. Han kunde snart anställa personal, och de var fyra anställda sammanlagt år 2008. Sedan dess har företaget vuxit och idag sysselsätter SMP 22 personer.

Idag jobbar de som legoleverantör i huvudsak med skärande bearbetning med inriktning svarvning. I framtiden vill Johnny gärna utöka sin verksamhet med filialer och få personer som står utanför arbetsmarknaden in i sysselsättning. På företaget jobbar de nämligen med människor som har psykiska och fysiska förutsättningar och har andra villkor i sitt arbetsliv. Detta betyder att man ser individens förutsättningar och anpassar arbetsuppgiften utifrån detta. Johnny tycker det är bra när folk kan jobba och bo här i kommunen och att han kan vara en kugge i det samhällshjulet.

Gällande utveckling av Valdemarsviks kommun tror Johnny att vi i kan gå starka ur pandemin, den digitala utvecklingen har skyndats på, många kan jobba hemifrån och då kommer det bli väldigt lockande att bo och leva i kommunen. Även förskolorna i kommunen som de flesta är helt nya är värt att lyfta fram och närheten till Östersjön.

På gården anordnar de även en ”Verkissage”, vilket är en vernissage i en verkstad. Förra året var premiären och de kör i år igen, mellan 28/9 – 3/10 2021. Hela 185 konstverk av 15 konstnärer deltog förra året. I år kommer det även förutom konstverk och konstnärer vara personer med olika hantverksyrken och musik på plats i lokalerna på företaget.

Av 2021 önskar sig Johnny att covid tar slut, att familjen får ha hälsan i behåll, att Verkissage blir en succé och att företaget går bra.

Framtid: Utveckla företaget och driva det vidare.
För att nå sina mål: Ihärdighet, nöta på, vara öppen för möjligheter och ta dom när de dyker upp.
Att ha företag i ett litet samhälle: En stor del är att man känner många och att det är korta beslutsvägar, det går fort att lösa saker och det mesta är nära. Tyvärr ligger kommunen lite avsides gällande transporter och logistik.
Smultronställe i kommunen: Att gå ut i den egna skogen som hör till gården och bara gå omkring där.
Blir inspirerad av: Finns många förebilder företagande som gjort otroliga resor, ”Big Bengt” Erlandsson, Ingvar Kamprad, Steve Jobs, Bill Gates med flera. Inspireras även av människor som tänker annorlunda.
Kontakt:
Telefonnr: 0708-885 462
Hemsida: www.smpab.nu och www.verkissage.se
Mail: johnny.nilsson@smpab.nu