En onsdag innan jul var vi på Åtvidabergsplatsen på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg för att träffa elever i årskurs 3, som driver UF-företag.
Åtvidabergsplatsen har valt ut tre UF-företag, som vi kommer följa lite extra under deras resa med UF (Ung Företagsamhet). De tre vi har valt är, Clean Clothes UF, Östopol UF och KG´s Brädor UF.
Clean Clothes UF:
Drivs av Maja Malmsten Forsén, Mira Wincent, Tinne Söderberg och Alina Teodorsson. Maja, Mira och Tinne går Samhällsprogrammet på Bildningscentrum, årskurs 3 och Alina går årskurs 3 på El-programmet på Bildningscentrum. Maja är företagets VD, Mira ekonomichef, Tinne produktionsutvecklare och Alina är marknadsansvarig.
Deras affärsidé är att samla in begagnade kläder, sätta dit ett egendesignat emblem/brodyr och sen sälja kläderna på nytt. Om kläderna de får in har något litet hål eller dyligt, så lagar de det själva.
– Vi vill ge gamla kläder ett nytt liv genom att visa att kläder som egentligen skulle slängas kan användas på nytt, berättar Maja.
– Kläderna får en ny chans för allas plånbok, och för att minska klimatpåverkan, fortsätter Alina.
Brodyren som Tinne har designat är en blombukett. Den har sedan tillverkats av ett företag i Linköping. Genom den påsydda brodyren ges de återvunna plaggen en egen och unik touch.
Kläderna som de samlat in har de fått av privatpersoner, genom en förfrågan efter undanlagda kläder i en lokal grupp på Facebook. Startkapital för att kunna köpa in brodyren har de fått genom att panta burkar och sälja kakor.
Det vi hoppas på nu är att så snart som möjligt få hem brodyren så vi kan börja piffa till kläderna som vi fått in. Det tog längre tid än vi hade trott att få hem brodyren, berättar Alina.
– Och sen börja sälja våra kläder såklart, det ser vi verkligen fram emot. Vi kommer sälja dem på lokala mässor och via företagets Instagram, avslutar Mira.
Östopol UF:
Drivs av Filippa Lindqvist och Emelie Bernheden. Filippa är VD och ekonomiansvarig, och Emelie är ansvarig för marknadsföring och inköp. Filippa och Emelie går båda på Försäljnings- och Serviceprogrammet på Bildningscentrum, årskurs 3.
– Jag har alltid tyckt om att spela brädspel och gör det ofta tillsammans med familjen, berättar Filippa.
Östopol, som Filippa och Emelie har tagit fram, är ett brädspel, med tre spel i ett. Du kan köpa gator med dina poäng och alla gator på spelplanen finns runt om i Östergötland.
Poäng får du genom att svara rätt på frågor som finns i två kategorier; ”Sant eller falskt” och ”Vad kan du?”. Man kan även använda frågekorten var för sig – därav tre spel i ett.
– Målet med spelet är att familjer och vänner ska umgås med varandra, istället för att sitta på varsitt håll med sina telefoner, berättar Emelie.
– Och samtidigt som man umgås så lär man sig saker om Östergötland, fortsätter Filippa.
Spelet tillverkas i Linköping och de har nu fått hem den färdiga versionen. De har gjort provtryck och sedan inkommit med korrigeringar. En del försäljning har redan gjorts.
– Det känns jättebra! Vi har varit noga med att titta på alla detaljer, för att få fram ett så bra spel som möjligt, berättar Emelie.
KG´s Bräda UF:
Drivs av Kim Dahlqvist och Gustav Wallentinsson. Kim är VD och ekonomiansvarig och Gustav produktions- och säljansvarig. De båda går årskurs 3 på Bygg och Anläggning på Bildningscentrum.
Affärsidén är att samla in gamla brädor från gårdar, belägna i Åtvidaberg med omnejd. Dessa brädor ska de sedan själva tillverka skärbrädor av. De har tagit fram ritningar på hur dessa skärbrädor ska se ut och de kommer börja tillverkningen inom kort. På skärbrädorna är planen att de ska rista in en bild från den gård som brädan till skärbrädan kommer ifrån. Hur de ska lösa själv inristningen vet de inte i nuläget.
– Vi har några idéer kring hur vi ska lösa inristningen, men inget är helt klart ännu, berättar Gustav.
Framöver, när produktionen är i gång, är även tanken att KG`s Bräda ska kunna köpas på marknader.
– Vi har även varit i kontakt med olika lokala restauranger om att ha skärbrädor med deras logga på, eller liknande, berättar Kim.
Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh