Mikaela Andersson är årets Hagdahlskock 2024!

Hagdahlsakademin har utsett Mikaela Andersson, köks- och restaurangchef på Villa Baro i Åtvidaberg, till årets Hagdahlskock 2024.

Mikaela Andersson är född och uppvuxen i Hälsingland. Hon tog studenten 1998 från restaurangprogrammet och har sedan dess på olika sätt arbetat med matlagning. Sedan april förra året arbetar hon som köks- och restaurangchef på Villa Baro i Åtvidaberg. Innan dess arbetade hon som restauranglärare på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

Årets Hagdahlskock

Hagdahlsakademin är en östgötsk akademi, som har till uppgift att i Hagdahls anda lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur. Bland annat utser de årets
Hagdahlskock.

Hagdahlsakademins motivering till årets Hagdahlskock lyder: ”För gedigna kunskaper inom östgötsk gastronomi som bidragit till inspiration och utvecklande av blivande kockar”. Och Mikaela är väldigt stolt över utmärkelsen.

– Det känns verkligen jätteroligt! Ett kvitto på att det jag gör är bra och att andra tycker att det ska uppmärksammas, berättar hon.

Vinnarna av utmärkelsen får även i uppgift att laga mat till Hagdahlsakademin, vilket Mikaela gjorde den 6 februari på Linköpings slott. Hennes meny bestod bland annat av gräsand med päronkompott, svampskum och rostade hasselnötter. Kåldolme på hare och Karljohansvamp, puré på rotselleri och äpple samt en sallad på vinteräpple.

– Jag ville fokusera på det lokala och närodlade i min meny, berättar hon.

Tar ställning i matlagningen

För Mikaela är det viktigt att man tar ställning i sin matlagning. Hon vill ha naturnära och rena produkter som inte är processade, ju närmare desto bättre.

– På Villa Baro har vi tillgång till eget vilt, framför allt dovhjort. Men vi har även tillgång till egen nöt och lamm, vilket är väldigt unikt. Här värdesätter vi verkligen det naturnära, säger hon.

Mikaela jagar även privat, hennes pappa har alltid jagat så det är något hon är uppvuxen med och alltid legat henne nära. Men även om hon inte går till skogen för att jaga, så finns det annat där som lockar.

– Jag åker ofta till skogen och plockar det som finns, som svamp och bär. Jag känner mig rik när jag kan plocka hem och bunkra i frysen och skafferiet, fortsätter hon.

Hemma har hon både växthus och trädgård där hon odlar för att kunna ta vara på det närodlade. När alla tomater, som de brukar, blir mogna samtidigt, torkar hon dem och lägger i olja. Eller gör tomatsås som man kan frysa in och sedan ha till grund i middagar framöver.

– Jag försöker att tänka långsiktigt och ta vara på det som finns, berättar hon.

På Villa Baro håller de idag på att starta upp ett samarbete med en odlare utanför Linköping och Örtagårdsföreningen i Åtvidaberg för att kunna tillhandahålla lokala grönsaker och örter från närområdet.

Tips till småbarnsföräldrar

Om du som småbarnsförälder har svårt att få barnen att äta grönsaker, som du som förälder kanske tycker att barnen bör få i sig, så kan du alltid riva i grönsaker och på så sätt gömma dem i maten. Barnen får då omedvetet i sig saker som de egentligen kanske hade ratat.

– Riv morötter eller selleri och blanda i köttfärssåsen, grytan eller vad det nu kan vara, säger Mikaela.

Själv har Mikaela haft som vana att berätta för sina barn att det är okej att man inte tycker om all mat, men det är bra att man smakar. För smakar vi, så lär vi oss att tycka om olika saker. Men om barnen inte tycker om någon viss sak, så behöver de inte äta det. Det främsta tipset, för att få barnen att äta och kanske tycka om olika maträtter, är att låta dem vara delaktiga i matlagningen.

– Låt barnen vara med och laga mat. Det är alltid roligare att smaka på den mat som de själva har varit med och tillagat. Låt barnen sitta på köksbänken, smaka och hjälpa till, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Caroline Bennington