Manifestation för kriget i Ukraina!

På ettårsdagen av att Ryssland inledde sitt krig för att invadera Ukraina bjöd Valdemarsviks kommun, Svenska kyrkan och Valdemarsviks Sparbank in till en manifestation mot kriget i Ukraina.

Morgonen 24 februari inleddes med ett tal av kommunfullmäktiges ordförande, Mathias Knutsson (Lpo), som påminde om att det kunde ha varit våra barn som drabbats av ett krig.

Vidare talade kommunalrådet Per Hollertz (M) och oppositionsrådet Lars Beckman (S) bland annat om att vi står enade med Ukraina i detta krig. Vår kyrkoherde Lars Linnarsson berättade om sina tankar.

Svitlana Zadorozhna, med dottern Elvira, höll ett kort och gripande tal på svenska om hur tacksamma de är mot Sverige som stöttat Ukraina under kriget.

Det kändes i luften att detta var något som berörde alla som slutit upp denna morgon. De känslofyllda talen och att Sverige inte ligger långt från Ukraina visade detta.

Mathias Knutsson avslutade med orden “Slava Ukraini”, ära till Ukraina, och en tyst minut klockan nio. Exakt ett år efter att Ryssland inlett invasionskriget.

Text och foto: Thomas Ekh