Jakten på den försvunna skatten

Söndagen den 8 maj arrangerade Equmenia Åtvidaberg tillsammans med Equmeniakårerna i Linköping och Linghem scouttävlingen Budkavlekampen. Årets tema var Jakten på den försvunna skatten och 250 scouter tävlade.

Första Budkavlekampen ägde rum redan på 60-talet. Bakom arrangemanget står Equmenia Öst där scoutkårer i regionen är med och tävlar. Tävlingen är en så kallad spårning, som en tipspromenad men i stället för frågor så är det olika utmaningar som patrullerna ställs inför.

Start och mål för årets Budkavlekamp var Bysjön. Sen gick Upptäckare (barn i årskurs 4–6) och Äventyrare (barn och ungdomar i årskurs 7–9) runt sjön via Östgötaleden. Spårare (barn i årskurs 1–3) gick till och runt i Adelsnäsparken och fick skjuts tillbaka till Bysjön av Blå Tåget.

De tävlande patrullerna hade fått i uppdrag av baronens barnbarn att hitta skatten som baronen hade gömt.

Under tävlingens gång var det olika utmaningar som skulle lösas, dessa lösningar resulterade sedan i siffror. Siffrorna skulle sedan användas för att låsa upp ett kodlås där skatten fanns.

Utmaningarna som de tävlande ställdes inför var uppdelade på tio stationer. Bland annat skulle de surra ihop en stege. På en annan station skulle de koka vatten på ett trangiakök där de skulle koka spagetti. Sen skulle de av kokt spagetti slå en råbandsknop.

– Det blev en jättebra och fin dag! Dagen flöt på bra och de tävlande var nöjda, berättar Kristina Nyström kårchef, Equmenia Åtvidaberg.

Vinnarna i årets Budkavlekamp är:
Spårarna: Bävern från Rimforsa
Upptäckare: Sköldpaddan från Linköping
Äventyrare: Geparden från Mjölby

Text: Frida Almqvist
Foto: Thomas Ekh