Christer Hultgren – Cutting Metal Works

Text och foto: Alfred EV


Namn: Christer Hultgren
Växte upp i: Valdemarsvik
Bor nu i: Valdemarsvik

Jag möter Christer på hans kontor med tydlig maritim inspiration, något som alltid legat Christer varmt om hjärtat.

Christer växte upp i Valdemarsvik och gick grundskolan där, efter nionde klass gick han två år på verkstadsteknisk linje på Lötaborg och blev klar 1984. Han jobbade sedan på Solna Offset i Valdemarsvik som hade upp mot 320 anställda som mest. När Solna
Offset gick i konkurs 1991 började Christer jobba i Norrköping med utbildning och försäljning av CNC-maskiner.

Företaget CMW startade 1991 men det dröjde till 1997 innan Christer började jobba där. Först arbetade han som produktionstekniker, därefter på marknad/försäljning, sedan som verkstadschef och blev slutligen VD 2003. År 2005 fick han och Richard Karlström möjlighet att köpa bolaget som de sedan ägde fram till mars 2021, då de sålde bolaget till industrikoncernen Teqnion.

På företaget är de idag ungefär 45 anställda, varav de flesta är kollektivanställda och några tjänstemän. De jobbar med spånskärande bearbetning, tillverkar små till medelstora seriestorlekar med snäva toleranser och artiklarna tillverkas främst i stål eller aluminium och går till stora svenska exportföretag. Deras artikelflora har en stor bredd, allt ifrån produkter som ska fungera i skitiga gruvor till produkter i sterila sjukhusmiljöer. Företaget märkte knappt av pandemin förutom några månader i början av våren 2020 som var lite svajiga men sedan dess har det gått bra och företaget har ökat omsättningen kraftigt och har goda resultat. I framtiden ska de satsa på mer automatisering i produktionen och robothantering.

För ungdomar som skulle vilja börja jobba på CMW så kan de gå lärlingsprogrammet på Nyströmska skolan i Söderköping, som varvar praktik med teori. Flera av de anställda idag har gått den vägen. Det går även att välja industriprogrammet på gymnasiet. För
några år sedan gick det att läsa på Lernia i Valdemarsvik, denna möjlighet togs bort för några år sedan, vilket Christer tycker är lite synd.

För att locka till sig nya invånare tror Christer att vi behöver exploatera sjönära tomter. Även att kunna erbjuda utbildningar som leder till jobb. Under kommande år önskar sig Christer att det kommer fortsätta med den positiva trend som varit senaste tiden.

Framtid: Färdigställa fritidshuset ute i Gryts Skärgård och färdigställa en träsnipa som ska ligga i båthuset där.

För att nå sina mål: Ha respekt och kunna känna av andra människor, jobba hårt mot målet och att jobba med bra medarbetare.

Att ha ett företag i ett litet samhälle: När man rekryterar så vet man ofta vem man rekryterar, detta då man känner många i en mindre kommun vilket gör det lättare att rekrytera rätt personal. Man får även mer av en teamkänsla. Det som inte är så kul är att
om det går dåligt så behöver man ibland ge tråkiga besked till sina anställda som man i ett litet samhälle ofta känner och ofta vet mycket om.

Smultronställe i kommunen: Hagalund i Gryt.

Blir inspirerad av: Skärgård, musik och av unga och ambitiösa personer som brinner för olika saker.

Kuriosa: Spelade med dansbandet Titanix i tio år som trumslagare.

Kontakt:
Telefonnr: 0123-196 60
Hemsida: www.cmwab.se
E-post: info@cmwab.se