Risten – Lakviks järnväg 

Skulle du vilja prova på att åka efter ett ånglok från 1920-talet? Möjligheten finns närmare än vad du tror. 

Snart öppnar Risten – Lakviks järnväg upp för säsongen och förberedelserna inför sommaren är i full gång.

– Vi öppnar den 1 juli och kommer ha öppet varje helg till och med 13 augusti och dessutom köra trafik under Östgötadagarna 2 och 3 september berättar Kurt Djurström som är kassör i Museiföreningen Risten – Lakviks Järnväg.

Detta är Risten-Laviks järnväg
En smalspårig museijärnväg som går från Lakvik till Risten utanför Åtvidaberg. Järnvägen är anlagd på den gamla banvallen mellan Norsholm och Västervik och byggdes redan 1878 för att bland annat frakta träkol från skogarna runt Åtvidaberg till masugnarna i Finspång. Risten- Lakviks järnväg bygges sedan 1971 på den tomma banvallen och har en sträcka på cirka 2 km.

De ånglok som idag används på museijärnvägen är A. Dahl tillverkat av Jung i Tyskland 1925 och Lakvik tillverkat av Maffei också det 1925 i Tyskland. Ett tredje ånglok är idag under renovering.

Risten – Lakviks järnväg har även två unika personvagnar från 1850-talets slut, som är Sveriges äldsta bevarade personvagnar. De byggdes för baroniet Adelswärd i Åtvidaberg för jaktturer och inspektionsresor mellan kopparverket i Åtvidaberg och gruvorna i Bersbo.

Bygger järnväg för framtida bevarande
Museiföreningen Risten-Lakviks Järnväg äger 3.6 km av den gamla banvallen från Norsholm – Västervik – Hultsfreds Järnväg och har hittills byggt järnväg på cirka hälften av denna.

Målsättning är att bygga järnväg på hela den banvall föreningen äger och i en framtid kanske ännu längre. Trots att järnvägen inte är färdigbyggd har den blivit ett populärt besöksmål med mer än 3 500 besökare varje sommar.

– Kom gärna och gör ett besök. På sträckan finns även en picknikplats med möjlighet till bad och i caféet i Lakviks station kan man få en matsäckskorg packad med hembakat bröd och dryck avslutar Kurt.