Be Free (Parkour) – Push yourself to limits and break them

Text och foto: Alfred EV
Namn: German Gonzales, William Derki, Elias Raninger och Kacper Jajkowski
Växte upp i: German i Lima, Peru, William i Damaskus, Syrien, Elias i Ringarum och Kacper i Zwierzyniec, Polen
Bor nu i: Valdemarsvik och Elias i Ringarum

Jag möter German, William, Elias och Kacper i centrala Valde- marsvik i parken nära busstationen. Här har de varit mycket och tränat på parkour som fått ett uppsving senaste tiden i Sverige och i världen. Detta är något som killarna tycker är roligt och de har skapat parkourgruppen ”Be Free” där de ses och umgås och tränar upp sina kroppar.

Men vad är parkour? De beskriver det själva som att det inte är en idrott och det finns inga regler, det är mer konsten att ta sig från punkt A till punkt B på kortast möjliga tid med enbart hjälp av sin kropp. De säger att alla är välkomna att träna med dem i Be Free. De har tränat mycket på Freemovr i Norrköping som tyvärr gick i konkurs nyligen. Förutom det finns det några platser, främst utomhus i både Norrköping och Linköping att träna på.

De tycker att det saknas alternativ på aktiviteter för ungdomar som är 16 år och äldre i kommunen så de ser gärna att det byggs en parkourpark i centrum och en lokal att kunna vara i på vintern, till exempel gymnastikhallen. De samarbetade lite med fritids- gården Fabriken och hade lite kurser i somras i Valdemarsvik och visade upp sig i Gusum och Ringarum.

Av 2021 önskar sig att det blir ett större intresse för parkour i Valdemarsvik, att starta företag och ha parkourkurser i skolorna.

Framtid: Att ha ett ”Be Free Mansion”. Flytta ihop och bo i ett hus i närheten av Norrköping och kunna leva och jobba med parkour och bli sponsrade. Göra en parkourpark i Valdemarsvik och öka intresset för parkour i framtiden.
För att nå sina mål: Starta företag, bli klar med utbildningar, fortsätta träna och vara aktiva och bygga upp kroppen och vara mer kreativ inom parkouren för att bli bättre. Om man vill nå målet så måste man jobba hårt.
Att ha en parkourgrupp i ett litet samhälle: Det finns många som tror på det de gör och är peppande. Men de har redan klarat av alla utmaningar som finns i Valdemarsvik gällande parkour så det skulle vara kul om det fanns fler platser med utmaningar.
Smultronställe i kommunen: Valdemarsvik, här finns allt och gärna att vara i centrum.
Blir inspirerad av: Musik och Youtubeklipp på parkour och av varandra och varandras egenskaper inom parkour.
Kontakt:
Mail: befreesweden@gmail.com
Instagram: befree_sv