Månadens Blomgren december 2023

Katten i bladet, vet ni vem det är? Jo det är faktiskt undertecknad. Jag har skrivit ner mina tankar här under ett år nu och ni har läst mig, jag börjar fatta det. Skickade i väg Människan på ett par julmarknader för att sälja min bok och när hon kom hem berättade hon att människor stannat upp, kollat på boken och sagt ungefär, ”Men kolla det är ju Blomgren, katten i bladet!” Katten i bladet, sämre kan det vara. Oftast blir det att man förknippas med något och att vara katten i bladet är jag stolt över, så stolt att jag nog kommer fortsätta skriva här nästa år också. Tack för alla fina ord ni skickade med min människa hem till mig!

Ja det är inte så mycket kvar av det här året, i skrivande stund tjugosju dagar. I och för sig hinner man en hel del på tjugo sju dagar. Ja man hinner inte jorden runt för det tar åttio dagar, det har jag sett på TV. Men man hinner med en semester, om man råkar ha en massa dagar sparade. Man hinner föda två kullar med ungar om man är en pungråtta, men om man vore en giraff hade man bara klarat av en sextondel av graviditeten. Man kan gå en eller 13,5 biodlingskurser på Lunnevads folkhögskola men det var visst bara på sommaren man kunde ta en sådan där kurs och förresten sticks det med bin. Annars kan man göra en av Sörens och mina favoritsysselsättningar den här årstiden. Vad det är? Jo det börjar på v och slutar på ila. Jösses vad vi är bra på det och det är faktiskt något många borde ägna sig åt. Tänk vilken lyx att sova, gå upp och äta frulle och sedan en liten stunds vila i soffhörnet på det, det är vad jag kallar prima liv. Men ni människor vänder väl just nu upp och ner på era bostäder så inte tomten ska hitta något damm när han dimper ner genom skorstenen med julklapparna. Ett tips där är att vänta med städningen av området runt kakelugnen eller vedspisen till efter jul då hans intågande kan medföra viss form av sot.

När året börjar närma sig slutet så försöker många med mig att göra en summering, se vad som var bra och vad som var mindre bra och vad som var direkt dåligt och sedan se om man kan göra något åt de dåliga bitarna tills nästa år. Det som var himla dåligt i år var det där med benen. Alltså Sörens och mina ben. Tror jag skrev om det förra gången att Sören varit klantig och gjort sig illa. Nå den texten hade väl knappt torkat på tryckeriet innan jag kom in till Människan på tre ben. Alltså Sören, han kunde ju halta fram på sitt fjärde när han var dålig men jag, nej det gick inte jag fick hoppa på tre av de fyra. Det gjorde ont. Vad vi gjort, det låter vi vara en hemlighet, men vi ska försöka att inte göra om det nästa år.

Har ni tänkt att ge några nyårslöften? Jag har funderat på det där liksom jag funderade redan förra året att det gör ont när löften brister. Så lova inget ni inte kan hålla så slipper ni den smärtan, svårt att plåstra om när sådant gör ont. Människan här har lovat en grej men vi har inte lyckats lirka ur henne vad det är. Jag hoppas hon kan hålla det så vi slipper mata henne med plåster! Men vi kan lova att vi ska ta hand om henne i alla fall, det gör vi ju redan. Vi, Sören och jag, behöver ju vara schyssta mot vår inneboende så hon inte drar ifrån oss.

Men nu säger vi så här då, Från oss alla till er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

På återskrivande nästa år/Blomgren