Brist på veterinärer – anledningen till smådjursmottagningens flytt

Smådjursmottagningen, som drivs av Distriktsveterinärerna i Åtvidaberg, flyttar till mottagningarna i Söderköping och Valdemarsvik. Detta då det råder brist på veterinärer.

I november 2021 meddelande Distriktsveterinärerna att smådjursmottagningen i Åtvidaberg kommer att läggas ner. Anledningen är veterinärbrist. Det handlar om den landsomfattande bristen på veterinärer och då självklart även den regionala, berättar Isabell Tallberg som är klinikchef för Distriktsveterinärerna i Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

“Vi har problem med att bemanna mottagningen som det ser ut idag. Vi tycker verkligen att det är jättetråkigt att behöva lägga ner.”

De veterinärer som idag bemannar mottagningen i Åtvidaberg utgår från Söderköping och Valdemarsvik. Grunduppdraget från Jordbruksverket är att tillhandahålla akut djursjukvård och smittskydd dygnet runt, året om vilket man kommer fortsätta att erbjuda. Idag är även smådjursmottagningen i Åtvidaberg bemannad med en djurvårdare och öppen under vardagar för bland annat foderförsäljning, men det bara ett tag till.

När lägger ni ner smådjursmottagningen?

“Vi flyttar vår smådjursmottagning i Åtvidaberg till mottagningarna i Söderköping och Valdemarsvik den 30 september 2022. Självklart fortsätter vi att åka till lantbrukets djur och hästar i området precis som tidigare.”

Efter den siste september får djurägare söka djurvård utanför Åtvidaberg. Det finns flertalet mottagningar och djursjukhus i Linköping. Distriktsveterinärerna har även mottagningar i Söderköping, Valdemarsvik, Väderstad, Borensberg, Gamleby och Vimmerby.

Är det möjligt att någon annan veterinär kan ta över lokalerna i Åtvidaberg? 

“Det vore en jättebra lösning som vi är mycket positiva till. Det finns bra lokaler utrustade för en utvecklingsbar smådjursverksamhet och med en engagerad kundkrets som verkligen vill ha mottagningen kvar.”

Text: Frida Almqvist
Foto: Distriktsveterinärerna.se