Krönika: Tankar av Viktor (maj 2023)

Jag sitter på trappen utanför min studio och njuter av försommarens värmande morgonsol. På andra sidan gatan jobbar två morgonpigga målare och ger Samelius vackra hus ett ansiktslyft med ett nytt lager färg. Folk är på väg till jobbet, skolbarn cyklar förbi, torghandlarn packar upp tråg med vackra blommor och Ann plockar upp skräp och ser till att vår gata hålls ren och fin. En traktor puttrar förbi med en båt på släp på väg till kajen för sjösättning. En lastbil har stannat till för att leverera varor till Verandan som snart öppnar igen. Mellan stenarna intill har maskrosorna slagit ut. Jag tänker att jag kanske borde ta och rensa lite, men det får vänta. Jag ser också att jag skulle behöva putsa fönstren, men det får också vänta. Istället tar jag en klunk av kaffet. Den där första klunken. Den första koppen. Vilken ren och skär njutning det är, med vetskapen att ha en hel kopp framför sig. En hel dag. En hel sommar.

Sommaren står för dörren och snart är den här på riktigt. Det går ett välbehagligt rus genom kroppen när jag tänker på allt som väntar. Det är dags att bära ut utemöblerna, det är dags att plantera sommarblommorna, det är dags att rulla fram grillen. Det är dags nu! Det är snart sommar igen! Jag får spontant lust att springa ut och hoppa och studsa likt kossorna som släpps ut på grönbete. Åh så underbart! Jag tar en titt i kalendern och inser att det bara är en månad kvar till Midsommar. (Lustigt, det var ju nyss jul?!) Sen scrollar jag vidare i kalendern och inser att den redan börjar bli full. Dels för att det blir mycket jobb för min del på somrarna men också för att det är så mycket annat roligt som händer nu runtomkring oss. Högtidsdagar ska firas, festivaler ska besökas, utställningar ska beskådas, allsånger ska sjungas och danser ska dansas. Som ett nyfiket barn kvällen innan födelsedagen ser jag med längtan och pirr fram emot den här sommarsäsongen. Vad kommer den bjuda på? Hur minnesvärd ska den bli? Jag längtar och ser fram emot att få möta en massa nya bekantskaper och såklart alla gamla vänner som kommer ”hem till Valdemarsvik” över sommaren. Hem till Valdemarsvik. Mitt hem. Vårt hem. Allas vårt Valdemarsvik.

Och på tal om allas vårt Valdemarsvik. Häromdagen var jag på ett seminarium kring marknadsföring med KommunikationsPT:n Robin Almqvist. En kväll i Funkishuset med ett tiotal kollegor inom besöksnäringen. För ja, när det kommer till Valdemarsviks besöksnäring ser jag oss alla som kollegor. Vi har ju ett gemensamt mål att vår kommun ska fortsätta blomstra. Då är vi väl ändå typ kollegor? Det slog mig under kvällen att det finns enormt många bra knep för hur man ska marknadsföra sig och lyckas sticka ut i bruset av reklam. Men det slog mig också hur enkelt det egentligen är. Det behövs inte några avancerade knep. Varför uppfinna hjulet? Här är vi i en av dom vackraste omgivningarna på jorden, fylld av massvis med fantastiska platser, människor och möjligheter.

Vi måste bara se till att ta vara på det och berätta om det för andra. Vara goda ambassadörer. Bjuda in fler att bli en del av vår gemenskap. Gemenskapen Valdemarsvik. Här finns plats för alla och här finns alla möjligheter för att trivas, växa och lyckas.

Om du lovar att vara en god ambassadör för Valdemarsvik, så lovar jag det också!

Jag hoppas vi ses i sommar!
Viktor Lenper

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-05-25/a/kronika-tankar-av-viktor/5427/1007261/40194751