K-Bygg satsar och utökar sortimentet

Thylls blev XL-bygg och sedan 2019 heter man K-Bygg. Men fortfarande drivs det tidigare familjeföretaget i samma familjära anda. Och idag är man en komplett byggvaruhandel men också något mer. Oscar Karlson, uppvuxen i bygghandeln, är sedan våren 2021 filialchef och även om utbudet har växt så finns den gemytliga känslan kvar och man ger kunderna den allra bästa servicen.

Han är i princip uppvuxen i bygghandeln. Sedan tonåren har Oscar Karlsson jobbat på den bygghandel som pappa Göran Karlsson köpte i början av 90-talet. Då hette den Thylls, men i mitten av 2010-talet köpte XL-Bygg bygghandeln och brodern Johan blev filialchef. XL-bygg blev sedan K-Bygg och våren 2021 tog Oscar Karlsson över rollen som filialchef.

– Trots att vi inte är ett familjeföretag i dess rätta bemärkelse så är vi det ändå. Vi håller fast vid samma familjära känsla som alltid funnits här. Och medarbetarna är helt fantastiska. Några av våra anställda som jobbar här har jobbat i 24 år, någon annan i 18 år. Vi har en gemytlig stämning, säger Oscar.

Idag jobbar 14 personer heltid på bygghandeln och så några extrajobbare. Och även om pappa Göran inte längre är anställd kommer han förbi då och då för att ge råd och tips och fika.

– Han kan inte riktigt låta bli – men det betyder mycket för mig och för oss.

Komplett bygghandel men även mer
Idag finns K-Bygg från Storuman i norr till Göteborg i söder och K-Bygg i Åtvidaberg är en komplett bygghandel med såväl privatkunder som företag. Och även om namnet skvallrar om att det handlar om bygg så har verksamheten och utbudet ökat till att omfatta allt från avlopp till kakel och klinkers.

– Vi kan lösa det mesta idag. Vitvaror, grillar, gräsklippare, motorsågar, robotgräsklippare och röjsågar för att nämna några områden. Dessutom är vi serviceverkstad för Husqvarna.

Störst är K-Bygg fortfarande på tungt byggmaterial; som virke, gips och betong. Men även om utbudet är stort och lättillgängligt hos K-Bygg så är det av en annan anledning de flesta besöker Åtvidabergs största bygghandel.

– Kunderna tycker det är smidigt och bekvämt att handla hos oss. Vi jobbar alltid för att hålla en hög service för våra kunder och vi har exempelvis hemleverans och egen kranbil. Vi har även en skåpbil och en lastbil som vi kör hem varor med. Och du kan låna släpkärra gratis. Det uppskattas av våra kunder och vi känner verkligen ett lokalt stöd.

Pandemin har ju påverkat alla branscher på ett eller annat sätt. Och med mer hemjobb och reserestriktioner kan jag tänka mig att fler varit sugna på att fixa hemma?
– Ja, det stämmer – försäljningen hos oss gick upp. Men vi har också drabbats. Många har varit sjuka och det har varit leveransbrist av vissa varor. Vi har behövt pussla en del, men klarat oss bra mot många andra.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Roligast är att ge service till både proffs och hemmasnickare. Det är en väldigt rolig bransch där många har idéer och där jag ibland får hjälpa till och stötta med råd och tips. Det är kul att träffa människor och hjälpa till på olika sätt. Det är en trevlig och gemytlig känsla här i Åtvidaberg – jag trivs verkligen.

Har du själv några byggprojekt hemma?
– Vi färdigställde precis vårt fjällhus upp i Idre. Jag ser väldigt mycket fram emot att det är klart, och det ska bli väldigt härligt att få fira påsken med familjen där.

Och så var det här med K:et i K-Bygg. Vad står det för?
Det står för kunskap, kvalitet och kompetens. Något vi alltid står för och levererar.

Text och foto: Frida Almqvist


Oscar Karlsson

Ålder: 31
Familj: Fru Lina och tre barn.
Bor: Åtvidaberg

Fritidsintresse: Padel, eller jobba med padelhallen här i Åtvidaberg
(Oscar är en av delägarna till DECO Padel)

K-Bygg: Är en rikstäckande bygghandel med bygghandlare från Storuman i norr till Göteborg i söder.