Många idéer på gång hos årets UF-företag 

Onsdagen den 25 oktober var vi på Åtvidabergsplatsen på plats på Bildningscentrum Facetten och besökte skolans treor som startat upp sina UF-företag. 

Efter sommarlovet drog de i gång sina UF-företag. De har själva fått välja om de vill arbeta tillsammans med andra elever eller själva. Många av de nystartade UF-företagen är bildade över klassgränserna och i grupper om 2-4 elever.

– I nuläget har vi 14 UF-företag. Eleverna ska själva välja vem i gruppen som är VD, säljansvarig, ekonomiansvarig och marknadsansvarig. De ska hitta en rådgivare som kan stötta dem under resans gång och göra en affärsplan, berättar Veronika Cica som är lärare på Försäljnings- och
serviceprogrammet.

– Eleverna väljer själva hur de får till sitt startkapital till sitt UF-företag. En del pantar för att få ihop ett startkapital till inköp medan andra säljer riskkapitalsedlar till nära och kära, fortsätter hon. 

Vi gick runt tillsammans med Veronika och pratade med eleverna som var i full gång med olika delar i sina företag. En del satt i produktion, några planerade inköp och andra klurade på hur de skulle gå vidare med sin idé. Eleverna får verkligen lära sig att driva företag på riktigt under denna kurs.

Flera företag arbetar idag med necessärer. Ett företag såg själva ett behov av en necessär med bättre funktion, andra vill kunna sätta sin egen prägel på sin produkt. Deras idé är att trycka loggan från exempelvis klubblag och initialer på en necessär och den tredje syr egna necessärer av återbrukat material. Ett annat UF-företag hade tagit fram ett eget brädspel, ett annat hade egendesignade vinglas och ett tredje hade egentillverkade skärbrädor. Några fräschar till second-hand-tröjor med egen brodyr, och några som ska tillverka egna chips.

Många inspirerade och engagerade ungdomar träffade vi denna dag. Några av dessa UF-företag kommer vi träffa igen under deras UF-resa.

Följ dem löpande i Åtvidabergsplatsen.