Nyföretagarcentrum Åtvidaberg blir
Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland

Det är något nytt på gång för NyföretagarCentrum. Från 1 april blir de nämligen omorganiserade till NyföretagarCentrum Mellersta Östergötland, vilket kommer gynna deras kunder. Jag har träffat Anna Hjertstedt Lejon, verksamhetsledare NyföretagarCentrum Mellersta Östergötland och Michael Elofsson, rådgivare som berättar mer.

NyföretagarCentrums uppdrag är att hjälpa alla inom deras upptagningsområde som antingen vill, ska eller har startat företag. Det man kan förvänta sig när man kommer till dem är kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning och mentorskap på individnivå samt en uppsjö av seminarier och nätverksmöjligheter.

– Går man i tankarna om att starta företag eller att man redan gjort det och behöver guidning så går man in på vår hemsida och bokar en tid som passar. Sen träffar man någon av våra duktiga rådgivare, berättar Anna.

Det är det lokala näringslivet som finansierar verksamheten. Oftast företag som har ett starkt samhällsengagemang eller ett intresse av att det startas nya bolag, exempelvis banker och redovisningsföretag.

Vem kan vända sig till er?
– Alla som har en tanke om att starta företag kan vända sig till oss men du kan även komma till oss upp till tre år efter att du faktiskt har startat. Du ska ju givetvis bo i vårt upptagningsområde. Är du på väg att flytta hit går det även bra att träffa oss innan det men vi fokuserar på de som bor och verkar inom våra kommuner. Bor man utanför finns det säkert ett nyföretagarcentrum i din hemkommun du kan vända dig till, berättar Michael. Vårt upptagningsområde är Kinda, Linköping, Mjölby, Norrköping, Åtvidaberg och Ydre.

Samma rådgivning som tidigare, men bredare nätverk
Innan sammanslagningen så var orterna helt eller delvis fristående från varandra och delade egentligen bara namnet. Från och med den första april är en helt ny gemensam organisation som går under namnet Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland på plats berättar Anna. Michael tillägger:

– Själva rådgivningen är densamma men man kommer att kunna ta del av fler aktiviteter, träffa flera rådgivare som kanske har andra erfarenheter som du som kund kan dra nytta av. Man kommer även att komma åt ett bredare nätverk vilket borde gynna våra kunder.

Och om man vill ta kontakt?
– Vi har ingen öppen verksamhet utan vi tar enbart emot bokade möten, för att boka går man till vår hemsida. Där finns samtliga bokningsbara tider tillgängliga. Vi har både fysiska och digitala rådgivningstider så det är viktigt att se vad och var man har bokat berättar Michael.

Nu väntar lanseringsveckan och NyföretagarCentrum Mellersta Östergötland har ett späckat schema där de kommer åka runt i området och besöka samtliga kommuner och träffa politiker, partners och företagare.

– Vi har bjudit in lokala företagare och representanter från kommunen på en lunch den 8 april för att fira!

Text: Frida Almqvist
Foto: Nyföretagarcentrum