Allt du kan tänka dig och lite till hos Emma G:s Saker och Ting

Emma Gustavsson är namnet bakom företagsnamnet Emma G. Sedan 2011 driver hon Emma G:s Saker och Ting – en seconhandbutik på Söderleden 6 i Åtvidaberg som säljer antikt, loppis, retro och kuriosa.

På en gård, mellan Åtvidaberg och Bestorp, bor Emma Gustavsson tillsammans med sin man Markus. Markus är uppvuxen på gården och tillsammans med Emma driver han den nu i nionde generationen.

– På gården har de katter, hundar och ett 25-tal dikor som just nu väntar på att kalva. För tio år sen brann den dåvarande ladugården ner, och efter det byggde vi upp en ny modern och smidig ladugård med lösdrift i hall, berättar Emma.

Vid sidan av jobbet hemma på gården driver Emma sin butik, Emma G:s Saker & Ting.

– Det är en jättebra kombination för mig att kunna kombinera jobbet i ladugården med jobbet i butiken – här får jag ju det bästa av allt – djur och det sociala i att träffa människor, berättar hon.

Tog över butiken 2011

Innan Emma tog över butiken drevs den av Emmas svärmor Pia Gustafsson, då under namnet Begagnade möbler. År 2010 började Emma hjälpa till i butiken, och 2011 tog hon över den helt. Idag driver hon butiken själv men får hjälp av sin man.

– Det mesta löser jag själv, med en säckkärra och en jädra anamma kommer man långt, säger hon med ett skratt. Men är det för tunga saker som ska flyttas så hjälper min man till.

Emma köper in begagnade saker som hon sedan säljer i butiken. Det är allt ifrån möbler och textilier till böcker och husgeråd. Vid en första kontakt gör hon hembesök och lägger då ett bud på de saker som någon vill köpa. Hon köper även in saker från dödsbon eller från familjer som rensat ut i hemmen. Ibland gör hon även heltömning när hela bohag ska tömmas.

– Vid en heltömning så rensar jag hela hemmet. Det mesta kan jag ofta sälja i butiken, medan andra saker skänker jag till välgörenhet och vissa saker, som är trasiga, slängs.

Emma åker runt i hela Östergötland och köper in saker som andra vill göra sig av med. Saker som sedan säljs hennes butik och kommer till användning av någon annan.

Nytt trendbrott – secondhand är för alla

Emma märker att det har hänt mycket på secondhandmarknaden under de tio år hon drivit butiken. Idag köper alla människor, oavsett vilken generation eller ekonomisk förutsättning man har, saker begagnat.

– Jag tror att det har skett en förändring, unga vuxna kommer idag och köper allt möjligt hos mig, inte bara utifrån den ekonomiska aspekten, utan framförallt för att de tänker hållbart och på miljön, berättar hon.

– Idag har man även ett annat tänk på att man kan köpa en sak och sen göra om den till någon annat. Det kan vara en gardin som man köper för att sy om till en kjol, återbruk helt enkelt, vilket är väldigt roligt, fortsätter hon.

Att driva secondhandbutik tycker Emma är väldigt spännande, och att hon lär sig nya saker varje dag. Hon köper in gamla saker som hon blir nyfiken på och tar reda på vad de ska användas till.

Det allra roligaste är att träffa alla trevliga kunder som jag annars aldrig kanske hade träffat, det personliga mötet helt enkelt.

Men det kan också vara utmanande att vara företagare.

– Utmaningen med att ha företag inom branschen är att göra alla nöjda. Dels de jag köper från som vill ha så mycket som möjligt för sina saker, och dels de som köper som vill betala så lite som möjligt. Och jag måste få pengar över efter skatt, moms och alla andra kostnader till lön. Blir ju lätt att man jämförs med loppisar som får sina saker gratis, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh