Visste ni att Helgenäs IF och Byalag fyller 80 år i år?

Detta kommer att firas i samband med Kyrkloppet den 19 augusti.

Som framgår av rubriken firar Helgenäs IF och Byalag 80-års-jubileum och detta kommer att firas i samband med Kyrkloppet. Det blir en härlig dag med lokala knallar om vädret är med föreningen. Blir det för varmt går det alltid att ta ett dopp eftersom de håller till i hamnområdet där även badplatsen finns.

– Vi valde att ordna med firandet samma dag som Kyrkloppet, då vi är en så pass liten förening så det kan vara svårt att få ihop funktionärer till två stora evenemang, berättar föreningens ordförande Kristina Hörnqvist. Nu slår vi ihop det och kan samordna funktionärssysslorna.

Kyrkloppet körs nu för 4:e gången. Det är ett terränglopp, i varierad terräng och bitvis ganska utmanande 12 km eller 7,5 km finns att välja på. Sedan genomförs samtidigt ett barnlopp på 700 meter, Trail Kidz, där alla får medalj så klart!

Senare i höst, den 2 september närmare bestämt, återkommer deras Mopperally igen. Förra året kom ett 30-tal tappra mopedåkare i spöregnet. De var riktigt våta men ändå lika glada efter sin runda. Lite korv och kaffe med hembakat slinker ju alltid ner, ändå.

I övrigt arrangeras föreningsaktiviteter såsom bordtennis, gympa och linedance. Även ett stickcafé och en hantverksgrupp finns, som träffas en gång i veckan.

Hantverksgruppen är de som snickrar och bygger, ibland i större projekt. Nu senast en helt ny utbyggnad av klubbstugan med handikappanpassad toalett och dusch och samtidigt renoverades köket.

De är också involverade, i samarbete med Vråka byalag, med att hålla vandringsleden “Kyrkvägen” slyröjd och ordentligt uppmärkt. Ett ganska gediget arbete som gjordes nu i våras.

– Hela strandområdet sköter vi själva med ett bidrag från kommunen, fortsätter Kristina. Vi städar varje dag, och turas om varsin vecka. Det har fungerat bra. I år har vi också fått hit en ny toalettvagn och ett fint omklädningsbås till badstranden. I strandområdet finns beachvolleyplan, boulebana och utegym samt en liten lekplats.

Text: Anette Svensson
Foto: Helgenäs IF och Byalag

Historik
Helgenäs IF och Byalag har sitt ursprung i Helgenäs IF, startade 12 december 1943. Längre tillbaka har det funnits en idrotts-förening i byn, som lades ner 1939.

I föreningen har genom åren friidrott, bordtennis, skidor, orientering, innebandy, badminton och motionsgymnastik utövats. Fotboll blev sedan den huvudsakliga idrotten under många år. Idag lever motionsgymnastiken och bordtennisen kvar.

Senare ombildades föreningen till byalag, men i namnet behålls IF och heter Helgenäs IF och Byalag.

Idag arbetar föreningen också aktivt med utveckling av byn. De utför stora och små projekt i samarbete med kommunen, men också med hjälp av bidrag, främst från Tjustbygdens Sparbanks stiftelse.

Deras aktiva grupper, som du hittar på hemsidan
www.helgenasbyalag.com under fliken aktiviteter, ordnar också resor och utflykter.