Förra sommarens succé med välbesökta medeltidsvandringar fortsätter under tre fredagar i juli månad. Mattias Holm från församlingen Josuas ”Hannahuset” är guide och tar dig med tillbaka till tiden före, under och efter den medeltida staden Westervichs tid.
Vandringen är bara någon kilometer lång och vi går mest på asfalt, men även lite på kullersten och gräs. Berättelserna berör såväl kända som okända personer och deras historia. Tjustbygden var en attraktiv och blomstrande bygd under medeltiden men också skådeplats för pest, krig och stora förändringar. Gamla Västervik är en av de äldsta städerna i Sverige, omnämnd redan 1275 men hade troligen funnits länge redan då. Kyrkan, kungsgården och kvarnen är tillsammans med tinget viktiga inslag i den lilla staden som flyttades till Stegeholms slott där nya Västervik anlades 1433.
Arkeologiska fynd 2022 har lärt oss nya saker om hur långt havet gick upp på den tiden. Även fynd som visar på handel med Hansan och människors matvanor gjordes. Att det gamla torgets vägar har en medeltida sträckning berättade de 700 år gamla trävägarna, de så kallade kavelbroarna, när man grävde för att lägga nya fjärrvärmerör.
Under vandringen får du bland annat stifta bekantskap med krigiska danskar, misstänkta smugglare, sjörövare, medkännande borgare och ihågkomna krigsveteraner.
Premiärdatumet är fredag 7 juli kl 14.
Övriga datum är 14/7 och 21/7 kl 14.
Vandringarna utgår från Gamleby torg och pågår i ca 1 timme och 15 min och det är fritt inträde.
Nytt för i år:
Kvällsvandring fredag 14/7 kl 19.
För er som inte kan dagtid bjuder vi på en vandring på kvällstid, endast ett tillfälle.
Text och foto: Mattias Holm
Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-06-13/a/gamla-vastervik-anno-1275-ga-med-pa-medeltidsvandring/5555/1016015/40604507