Generationsskifte för Kambrinks Markiser och Persienner

Johannes Kambrink är den 27-åringe fyrabarnspappan från Åtvidaberg som sedan ett år tillbaka driver vidare Kambrinks Markiser och Persienner, ett familjeföretag som funnits i över 60 år.

Johannes farfar Arne Kambrink startade företaget Brukspersienn i en källare i Åtvidaberg 1962.

– Farfar klippte persiennbladen och farmor trädde dem med tråd, berättar Johannes.

Åren gick och företaget växte, och farfar Arne drev Brukspersienn tillsammans med sina syskon. År 1998 dog Arne och hans son Conny Kambrink (Johannes pappa) drev företaget vidare under namnet Kambrinks Markiser. Det blev mer och mer automatik och mer och mer markiser.

Johannes har sen barn själv varit aktiv i företaget och har följt med sin pappa när han varit ute på jobb. Johannes började arbeta heltid med sin svåger, Henrik Söderteg, på företaget Kambrinks Markiser och Persienner AB i Linköping.

När pappa Conny för några år sen blev sjuk och behövde prioritera hälsan, försattes Kambrinks Markiser AB till slut i konkurs. Johannes sade upp sig från arbetet på svågers företag och startade ett eget företag.

– Först hade jag tänkt att ta över pappas företag, men när det försattes i konkurs valde jag att starta ett eget, det kändes bättre så, berättar Johannes.

Johannes och Henrik driver i dag varsina företag under det gemensamma namnet Kambrinks Markiser & Persienner AB. Johannes utgår från Åtvidaberg och Henrik utgår från Linköping. Trots att de driver varsitt företag så samarbetar och jobbar de väldigt ofta tillsammans i större projekt. I Linköping har de ett kontor och ett showroom. Men i den dagliga driften utgår de från bilarna, och har idag jobb runt om i hela Östergötland.

– Det är ett väldigt roligt jobb, varierat och mycket kundkontakt, det passar verkligen mig, berättar Johannes.

Idag jobbar de med både invändiga och utvändiga solskydd. Nuförtiden är det inte bara traditionella markiser och persienner utan även andra lösningar som går att skräddarsy utifrån kundens behov.

– Om man är i behov av solskydd så är det bara att ni hör av er, vi kommer hem och gör kostnadsfria hembesök, både hos privatpersoner och hos företag, berättar han.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh