Fotbollen är och har alltid varit en stor del av mitt liv

Sedan hon tog sina första steg har fotbollen varit med. Ja, i princip är det så. För Malin Rendahl har nästan alltid spelat fotboll. Som 7-åring började hon i Åtvidabergs FF och under åren har hon även spelat i klubbar runt om i regionen. Men nu är hon tillbaka på hemmaplan i ÅFF och cirkeln är sluten.

Som 7-åring började Malin spela fotboll i Åtvidabergs FF – i tennishallen på tennisplanen mellan näten. Först som utespelare men när tränarna såg hennes totala orädsla för bollar fick hon testa att vara målvakt. Och i målet blev hon kvar.

– Jag har spelat fotboll i 25 år, det är och kommer alltid vara en stor del av mitt liv. Jag har spelat i många olika lag, och det har blivit som en del av min familj. Gemenskapen som blir, i omklädningsrummet, på planen, på fritiden – det är något särskilt. Det är verkligen något speciellt med lagsport. Det spelar ingen roll om jag gör en bra match, det är lagets gemensamma insats som räknas.

Gymnasievalet var enkelt och hon började på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg. Förutom ÅFF har Malin även spelat i BK Kenty, Kisa BK, Linköping BK Tinnis, Smedby AIS, Vadstena GIF. Den högsta divisionen hon spelat i var i BK Kenty och Vadstena GIF där hon spelade i division 1.

Hon har offrat mycket för fotbollen – missade bröllop, fester och annat. Men det har det varit värt då fotbollen betyder så mycket för henne och att hon alltid strävat efter att spela så högt upp som möjligt.

– Fotbollen har alltid varit mitt allt. Jag har alltid gått in helhjärtat och det har varit allt eller inget. Nu känner jag, vad fasen, jag har fått frågan om att komma hem till ÅFF flera gånger och nu var det dags. Bara enkelheten att kunna ta cykeln till träningen och slippa all restid är guld värt.

Hemmaplanen känner hon igen och hon har fått tillbaka mycket fritid som tidigare lades på restid. Trots att fotbollen alltid varit en stor del av hennes liv har det varit värdefullt att kunna kombinera fotbollen med sitt arbete som socionom. Genom fotbollen har hon kunnat tänka på annat än arbetet, vilket har gett henne en bra balans i livet.

– Jag har tänkt, någon gång måste jag sluta, men jag har inte kommit dit. De kommer få bära mig av planen, säger hon med ett skratt.

Cirkeln är sluten
Att vara tillbaka i ÅFF tycker hon känns riktigt bra. Hon tycker det är lite nostalgisk att komma tillbaka och sluta cirkeln. Det är många i damlaget som är lika gamla som henne och som också är tillbaka. I laget är de idag en bra mix mellan äldre och yngre.

– Jag minns när jag var yngre och spelade och undrade var de äldre spelarna var, men nu har jag insett att jag är en av dem, säger hon med ett skratt.

– Vårsäsongen för ÅFFs damlag har gått bättre än förväntat, och bättre än vad många trott. Och det känns positivt inför framtiden.

Text: Frida Almqvist
Foto: Privat


Namn: Malin Rendahl
Bor: i Åtvidaberg
Ålder: 32 år
Arbete: Är utbildad socionom och arbetar på socialtjänsten i Åtvidabergs kommun som LSS-handläggare.
Fritid: Mycket fotboll och sport. Spelar trumpet i Överums musikkår. Tycker även om att vara ute i skogen och plocka svamp.