Årets unga företagare är Sara och Erik Karlsson

Sara och Erik Karlsson är syskonen som tillsammans med sina föräldrar driver Herrsätter Kungsgård – en gård med mjölkkor och spannmålsodling. Dessutom tillverkar de olika produkter som ost, ostkaka, sylt och marmelader. På Åtvidabergsgalan prisades de som årets unga företagare

Strax utanför Åtvidaberg ligger Herrsätter Kungsgård. På gården samsas Sara och Erik med föräldrarna Anita och Jan. Och ett gäng mjölkkor.

– Mjölken från korna tas tillvara i den egna produktionen av ost och ostkaka, säger Sara.

Dessutom har de en spannmålsodling där spannmålet tas tillvara till mjöl som sedan säljs. Tillverkningen sker i en lokal i Åtvidaberg, och förutom tillverkning av ost och ostkaka, så tillverkas även sylt och marmelader.

– Vi startade egentligen företaget redan 2011 när vi bodde i Båtvik. Två år senare flyttade vi verksamheten till Herrsätter, berättar Sara.

Sara, som är 32 år, och Erik, som är 34 år, är födda och uppvuxna med gårdsliv och lantbruk. Först drev deras farmor och farfar en gård, som sen togs över av deras mamma och pappa.

Idag är det framförallt Erik och föräldrarna som driver gården och tar hand om djuren och lantbruket, medan Sara tillverkar ost, ostkaka, sylt och marmelad. Dessutom har de även en anställd i lantbruket, och andra som tillfälligt hjälper till i tillverkningen när det är högt tryck inför bland annat jul.

Det som produceras säljs framförallt på marknader och i en obemannad gårdsbutik som finns på gården.

Det behövs fler lantbruk

Sara önskar att det vore fler unga som vågar satsa på att driva eget jordbruk.

– Det är tufft idag, många lantbrukare läggar ner i stället för att satsa, men vi behövs, så det är tråkigt, berättar hon.

Det roligaste med att driva företag tillsammans med Erik och föräldrarna tycker Sara är teamarbetet och att de har det roligt tillsammans.

– Att se företaget växa, från vad det var när vi startade till vad det är idag är väldigt roligast att se. Det är två helt olika företag. Nu kan vi leva på det allihopa och skapar dessutom arbetstillfällen på landsbygden, vilket behövs för en levande landsbygd, berättar hon.

Årets unga företagare

Sara och Erik tilldelades priset som Årets unga företagare, ett pris som delas ut av Företagarna i Åtvidaberg.

– Det känns jättekul och vi blev väldigt glada. Det är ett kvitto på att det vi gör är bra. Är även väldigt kul att Borkhult Lapphem tilldelades pris som Årets företag, kul att man satsar och vill uppmärksamma landsbygdsföretag, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Jan Pontho