Äldrevecka på vårdcentralen

Flera utställare var på plats när vårdcentralen i Åtvidaberg arrangerade äldreveckan den 25 till 27 april. Här kunde man bland annat få information om förnyelse av recept via 1177.se och träffa representanter från hemsjukvården och andra aktörer i Åtvidabergs kommun. Utöver detta fanns även RTÖG, PRO och SPF representerade.

– Det var tänkt att detta arrangemang skulle äga rum våren 2020, men har legat på is på grund av pandemin, berättar Linda Malmsten Forsén som är distriktsköterska på Vårdcentralen i Åtvidaberg.

Åtvidaberg har en procentuellt hög andel äldre folkbokförda i kommunen, och det var så idén till en äldrevecka uppstod – att synliggöra de positiva saker som finns tillgängliga. 

    – Vi ville bjuda in till ett arrangemang för att visa på vilket utbud som finns för våra äldre och vilka olika samarbetspartners som finns, berättar Frida Wärdig, distriktsköterska på Vårdcentralen i Åtvidaberg.

    – Idag har äldre ett annat behov mot vad de hade tidigare. Idag är det ett annat fokus på ett bibehålla hälsan och jobba förebyggande för att hålla igång vardagsmotionen, berättar Natasha Bergsén distriktsköterska på Vårdcentralen i Åtvidaberg

Malin Svensson och Clara Säberg, aktivitetssamordnare på Åtvidabergs kommun, var också på plats och berättade om att de planerar att starta upp en volontärverksamhet. Just nu söker de volontärer och är du intresserad så hör av dig till Malin eller Clara via Åtvidabergs kommuns kontaktcenter.

Maria Svensson, specialistundersköterska och Lotta Danielsson, fysioterapeut på Vård och Rehab på Åtvidabergs kommun var också på plats och berättade bland annat om Trygg Hemgång i samband med hemkomst från sjukhusvistelse.

    – Trygg Hemgång är en insats du kan ansöka om. Syftet är att du så snabbt som möjligt ska utveckla eller återta din tidigare funktionsförmåga och självständighet, berättar Maria.

    – Vi är jättenöjda över uppslutningen till dessa dagar och planerar redan inför nästa års arrangemang, berättar Linda Malmsten Forsén, distriktsköterska på Vårdcentralen i Åtvidaberg.