Gamleby Radio & TV fyller 40 år i år!

Det är en verksamhet som har bestått och utvecklats genom åren i och med att ny teknik och nya tjänster utvecklats – från rör till app.

Mikael Johansson har haft ett teknikintresse sedan han var liten och han gick en utbildning i slutet av 1970-talet för att kunna arbeta med sitt intresse. Mikael startade verksamheten 1983 under namnet Quartztronic, i en källarlokal på Slånbärsstigen. Under kvällstid och lördagar sålde han radio och TV, klockor och tillbehör med mera. Han utförde även service på radio och TV. I en tidningsartikel från 1984 berättar Mikael att han även sålde elektroniska byggsatser, något han trodde starkt på men intresset i Gamleby visade sig svalt.

Genom åren har verksamheten haft några olika adresser innan han landade 2001 i nuvarande lokalen på Hamngatan 3, strax bredvid Gamla torget i Gamleby. Bland annat har han huserat där Garpek finns idag och i fastigheten där gamla Föreningsbanken låg och Leifs Verktyg finns idag. När vi kommer in i butiken så hittar vi litet smått och gott. Här finns både radio- och TV-apparater, högtalare, routrar, webbkameror med mera och olika typer av tillbehör. Längst in finns även verkstaden där Mikael servar och lagar inlämnade apparater av olika slag.

Många olika produkter har erbjudits genom åren
Det är ett spännande samtal eftersom Mikael har varit verksam under så många år och varit med om den otroliga utvecklingen. Han berättar att han tidigare till och med servade vitvaror som spis, kyl och frys. Idag köper vi nytt när något går sönder…

När han berättar om tidigare år så märker vi snart att han sålt det mesta, bland annat Philips bilstereo var något var stort under en period.

1991 kom foto in i verksamheten och blev en stor del av hans verksamhet.

– Som mest hade jag 54 olika modeller av kameror i mitt sorti-ment, berättar Mikael. Kodak hade tagit fram en presentförpackning med en enkel kamera och en nallebjörn, som var mycket populär bland barnen, fortsätter han.

Som kund kunde du lämna in dina filmrullar för framkallning då han hade ett minilabb och senare blev ett så kallat Kodak Express med snabbframkallning. Här kunde man även få hjälp med foto till pass, ID-kort och körkort, men idag gäller bara ID-kort och körkort. Du kan även få foton från din telefon eller ditt minneskort eller USB utskrivna.

Var med och startade TV4-sändaren i Fårhult
TV-apparater har ju också haft en otrolig utveckling genom åren. Både TV-apparaterna självt, från tjock-TV till platt-TV, men även sändningsteknik. Videoapparaten dök upp på marknaden och vi kunde spela in program eller hyra filmer. Sedan kom parabolen och vi som TV-tittare fick ett större utbud av kanaler att se på.

– Vi var med och startade TV4-sändningarna över Fårhultsmasten, säger Mikael med ett leende. När TV4 började sända över Västervik i början av 1990-talet var alla radiohandlare inbjudna att delta.

Vinylskivor och kassettband, CD-skivor. Videoband eller DVD. Telefon med sladd och nummerskiva. Instamatic-kamera, fotoalbum med pappersfoton. Visa ett barn något av dessa produkter och de har ingen aning om vad det är. Allt är digitalt.

Vi ställer frågor om konkurrensen från de stora butikerna i Västervik och där svarar Mikael att han inte direkt känt av det.

Han säljer inte samma märken och Gamleby Radio & TV erbjuder en helhet med installation. Även reparation när det går sönder. Kunder upplever att närhet och snabb hjälp är guld värt. Och att gynna lokala företag.

Än är det inte dags för pension

– Kanske inte än, jag trivs med mitt jobb men jag skulle vilja lägga mera tid på att göra arrangemang med danser, berättar Mikael.

Han brinner för att arrangera danser för personer med intellektuell funktionsnedsättning och hoppas komma igång med det igen nu när pandemin officiellt är över. Mikael vill arrangera danser med kända band även för dem och det har varit mycket uppskattat. Han hoppas kunna engagera favoritbandet Larz-Kristerz i framtida arrangemang.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-06-13/a/gamleby-radio-tv-fyller-40-ar-i-ar/5555/1016015/40604513