Drömmer om världsmästartiteln – möt endurolöftet Ville Hjelm

Med hemmet bara några minuter från crossbanan och med en endurotokig pappa stod det tidigt klart vad som gällde: motorsport på två hjul. Han nådde tidigt framgångar i motocross och på dispens äntrade han endurons tävlingsscen år 2020. I år är målet topp fem i SM. Och framtidsmålet? Världsmästare. Möt Ville Hjelm – Åtvidabergs endurolöfte.

Stödhjul har de flesta av oss en relation till, men kanske inte stödhjul till cross? Men det har Ville Hjelm. För innan de första tramptagen på cykeln togs hade första crossen nötts ut. Omgående togs stödhjulen bort och som femåring körde han sin första motocrosstävling.

– Pappa har alltid varit intresserad av motorsport och själv tävlat mycket i enduro, därför blev det naturligt för mig att börja, säger Ville när vi inleder vårt samtal.

På den vägen är det. Intresset växte och när liten blivit större har crossen bytts mot en KTM-enduro.

– Jag tränar och tävlar fortfarande en del i cross, men det är enduro jag tycker är roligast och nu satsar fullt ut på.

För den som inte vet exakt vad enduro är så innebär det att tävla med motorcyklar på tillfälligt uppgjorda banor (prov) i skogen. Allt går på tid och sporten handlar lika mycket om skicklighet att hantera hojen som uthållighet och mental styrka. Och Villes styrkor är kombinationen av att vara snabb men samtidigt stabil och göra få misstag.

Det räcker inte att bara vara snabb, du måste komma i mål också

Tävla i enduro SM får man börja göra från året man fyller tolv, men på dispens började Ville tävla redan året innan.

– Jag körde min första tävling i Tidaholm år Förra året körde jag min första SM-säsong och slutade på en femtonde plats.

I år är målet topp fem. Ville tävlar i ungdomsklassen där deltagarna är mellan tolv och sexton år och man tävlar med en 85 kubiks-hoj.

– Det har gått bra och jag ligger femma nu efter halva säsongen. Förra året hade jag inte riktigt farten för att fightas om pallplatser, men den har jag i år och jag har en stigande kurva.

Tre tävlingar återstår i SM-serien. Skövde, Botkyrka och Norrahammar ska besökas. Till helgen stundar också en av årets favoriter; Stångebro. En tävling i Linköping som varje år lockar ett par tusen deltagare. Och senare i år den absoluta höjdpunkten – Gotland Grand National.

Minutiösa förberedelser
Att hålla på med motorsport kräver mycket, såväl tid som pengar. Pappa Mikael skruvar (Ville själv är med mycket i skruvandet också) och mamma Hanna tar hand om sponsorerna. Ville fokuserar på tävlingarna och att hela tiden bli bättre. Inför varje tävling är det minutiösa förberedelser. Till tävlingarna åker familjen på torsdagskvällen så att Ville på fredagen i lugn och ro kan rekognosera proven – allt för att vara så förberedd som möjligt inför lördagens tävling.

– Jag ska bli bäst – jag ska bli världsmästare. Då vill och kommer jag göra det som krävs.

Att kunna träna enduro är svårt, därför blir det många tävlingar där några tävlingar får räknas som träningar.

– Tävling är den bästa träningen. Jag kör 25 till 30 tävlingar varje år. Sen finns det några träningsspår runt om i länet, bland annat i Kolmården, Finspång och Vimmerby som jag försöker besöka så ofta jag kan.

Men enduroträning handlar inte bara om att bli bättre på hojen utan kräver en hel del annan träning – som styrka och kondition. På vintern spelar Ville bandy och övriga säsongen springer han några löpartävlingar. Under samtalet kom vi fram till att undertecknad och Ville sprang samma lopp för ett par veckor sedan. Direkt lyser det till i ögonen på Ville och han frågar ”vad sprang du på för tid?”. Det här med tävling är Villes grej. Och fortsätter den här utvecklingen så har Åtvidaberg snart en ny världsmästare.

Text: Robin Almqvist
Foto: Isa Hjelm


Namn: Ville Hjelm
Ålder: 12, fyller 13 den 3 augusti.
Bor: Utanför Åtvidaberg
Familj: Mamma Hanna, pappa Mikael och storasyster Isa
Sponsorer: Tryck & Media, Nordsjö Åtvidaberg, Becha
Bil & Maskin AB, Hannäs Smide & Montage AB, Falerum
Kök, Industrisupport i Östergötland AB, EL & MASKIN
i Söderköping, Christians Grävtjänst, Bloms MX Racing,
FXR Skoterkläder & Crosskläder och BST