“Livet blir aldrig som man tänkt sig – det kan bli bättre!”

Den 17 mars kommer Lena Maria Vendelius till Åtvidaberg och håller i en Sånggudstjänst i Pingstkyrkan. 20 år gammal blev hon känd genom SVTs dokumentär “Målet i sikte”. Sedan hon var gäst hos Ingvar Oldsberg i Här är ditt liv år 2010, har hon varit flitigt anlitad både som föreläsare och sångerska.

Lena Maria Vendelius föddes 1968, utan armar, och med vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Hon har hunnit med mycket under sitt liv och inte låtit sig begränsas.

Hon lärde sig simma redan som treåring och vid 18-års ålder deltog hon i sitt första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. På VM samma år vann hon sedan två guldmedaljer och slog dubbla världsrekord. Höjdpunkten i hennes simkarriär var sedan Paralympics 1988 i Sydkorea.

1991 tog hon examen vid Stockholms Kungliga Musikhögskola och har sedan dess turnerat som sångerska över hela världen. Sedan 1990 är hon konstnär i Mun- och Fotmålarna. I januari 2008 fick Lena Maria ta emot en medalj av Hans Majestät Konungen med motiveringen “För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor inom och utom Sverige”. Lena Maria visar att man ska våga vara sig själv, tro på sig själv och se de möjligheter vi har.

Lena Maria menar att det finns mycket i livet att vara tacksam för.

– Själv är jag tacksam över min familj och mina vänner och allt som jag får göra i min vardag. Att få njuta av livet och vara en medmänniska är det som gör livet meningsfullt, berättar hon.

– Jag tror att det finaste i livet vi har är relationer. Det är också det svåraste när det inte fungerar. Relationen till sig själv, till de som står en allra närmast, och relationen med Gud, de är den största källan till inspiration tycker jag. Men jag tror också att man behöver ha något meningsfullt att göra i sin vardag och ser framåt mot sådant man längtar efter eller drömmer om, fortsätter hon.

Den 17 mars kommer Lena Maria till Pingstkyrkan i Åtvidaberg.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få besöka Åtvidaberg. Vi kommer att sjunga mycket tillsammans och man får även önska sånger ur ett sånghäfte som jag har med mig. Mellan sångerna kommer jag att berätta om mitt liv och så blir det en och annan anekdot, dikt och historia, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Johnny Lindgren/Me3dia