Grahns Bilar 60 år 

Oavsett bransch är det få företag som lyckas hålla verksamheten levande i över ett halvt sekel – och dessutom fortfarande vara högst aktuella. Det har Grahn Bilar i Kisa och Tranås lyckats med. Den 1 juli i år firade Grahns Bilar 60 år!   

Den 1 juli 1962 startade Ture Grahn Grahns Bilar i Kisa. Som återförsäljare av uppstickarmärket Saab och med en tydlig inställning om hur en bilhandel skulle drivas kom företaget att bli framgångsrikt. Ledorden då som nu: kundvård i fokus.  

1963 började Fred Johansson arbeta på Grahns bilar och under 80-talet köpte han hela företaget.  

Kisa för litet 
När Generalmotors (GM) köpte Saab i början av 90-talet ansåg de att Kisa var för litet för att kunna ha en återförsäljare där och GM ville avbryta samarbetet. Det ville inte Fred. Han ville fortsätta sälja Saabar i Ture Grahns anda och lösningen på problemet var att bli större. Fred köpte då en bilhall och verkstad i Tranås.  

– Då blev området tillräckligt stort så vi fick fortsätta att sälja Saab och dessutom börja sälja Opel, berättar Anna Svensson Johansson, delägare i Grahns Bilar. Vi har ju alltid haft ett stort upptagningsområde med tillresta kunder, dels från Åtvidaberg, dels från andra kringliggande kommuner, fortsätter Anna. 

Anna Svensson Johansson och Erik Zentio, Freds barn, tog för två år sen över familjeföretaget. Fortfarande är Fred, som idag är 77 år, aktiv. Idag finns de i Kisa med 29 anställda och i Tranås med 12 anställda med Peter Näsström som vd. Idag säljs inte några nya Saab-bilar, men väl Opel, Isuzu och Subaru. Dessutom begagnade bilar och man har en serviceverkstad, rekonditionering och däckhotell.  

– Idag har vi varumärken som täcker alla behov, allt ifrån småbilar till större bilar. Vi säljer Opel personbilar och transportbilar, Isuzu pickuper och Subarus klassiska landsbygdsbilar med fyrhjulsdrift, berättar Peter. 

Jubileum på torget i Kisa 

Och i år firade man 60 år – det på torget i Kisa just den 1 juli.   
– Vi hade en jubileumsfest på torget i Kisa. Vi bjöd på tårta, hade tipspromenad, levande musik och visade bilar – det blev lite som en folkfest. Det blev ett välbesökt arrangemang där 500 tårtbitar gick åt. Det blev en kanondag, berättar Anna.  

Hur ser framtiden ut? 

– Något som vi jobbar med är omställningen till elbilar. Både för privatpersoner och för företag. Vi vill möta det behov som våra kunder har idag. Och självklart fortsätta i samma anda som när Ture startade företaget för 60 år sen, berättar Peter.