Jag har svårt att sitta still, jag måste ha något att göra

– Martin Lindqvist driver Toolbox, Woodcontrol och Bruksjakt

Inne i den rejäla lokalen i Facetten på Bruksgatan i Åtvidaberg huserar Toolbox. Och Bruksjakt. Och Woodcontrol. Det som från början handlade om tillverkning av verktyg för träbearbetning har vuxit till att idag också omfatta en jaktbutik och ett sliperi. ”Jag har svårt att sitta still, jag måste ha något att göra” berättar Martin som nu driver de tre benen i företaget.

Text & Foto: Frida Almqvist

Två glada anställda och två om möjligt ännu gladare hundar möter upp mig i entrén. ”Du är inte hundrädd va?” hör jag i bakgrunden och Martin kommer för att möta upp mig. Det är jag inte.

Toolbox grundades i Östersund. 1985 bytte det namn till Toolbox och företaget flyttades till Alingsås. År 2007 köpte Martin och hans pappa Roger företaget och flyttade hela verksamheten till Åtvidaberg. ”Vi är i grunden ett företag som arbetar med verktyg för träbearbetning, främst frässtål/profilstål”.

Idag har man en stor och blandad kundkrets där den största kundkategorin är snickerier. ”Vi säljer även produkter till privatpersoner, återförsäljare, grossister och maskintillverkare som i sin tur använder TB90-systemet som originalverktyg” berättar Martin.

Martin har varit VD sen de tog över och han har haft Roger vid sin sida tills han gick i pension för fyra år sen. Idag är bolagets styrelseordförande Håkan Dahllöf Martins kompanjon.

Växande verksamhet
Våren 2009 köpte Toolbox upp en leverantör i Holland för att komplettera produktsortimenten. Varumärket var Kwiktool som har ett sortiment med bland annat diamantklingor, sågblad och kapskivor. Under 2020 köpte de upp konkurrenten Woodcontrol. Då fick man också ett sliperi på köpet. I Tibro. Och där kan man bland annat slipa sågklingor och frässtål. Men även verktyg till privatpersoner och ibland även knivar till ismaskiner slipas. ”Detta är en fantastisk tjänst att kunna erbjuda befintliga och nya kunder” berättar Martin och fortsätter. ”Nu kan man slipa upp den produkt som man har köpt så den håller och går att använda längre”.

I december 2021 köpte man patenten PLANO och NOBEX och som nu är Toolboxprodukter. ”NOBEX är en kap- och gersåg med ställbara vinklar. PLANO är ett verktyg som gör att man kan limma ihop trä, med tryck från fyra håll samtidigt”.

Idag jobbar 14 personer på Toolbox, tio i Åtvidaberg och fyra i Tibro. De senaste rekryteringarna är Alva och Alicia som började i januari i Åtvidaberg. ”Jag har lyckats rekrytera rätt personal och idag är det ett härligt gäng som är bra på att hjälpas åt”. När vi sitter och dricker vårt kaffe får jag syn på något som inte verkar vara något för träbearbetning. ”Ja, just det. Vi har också startat en jaktbutik”, berättar Martin och ler.

En jaktbutik?
Ja, vi öppnade Bruksjakt hösten 2020 där man kan köpa kläder och all möjlig utrustning för jakt.

Hur hinner du med allt?
”Jag har svårt att sitta still, jag måste ha något att göra”.