Landshövdingen besökte Salvedal

Tisdagen den 15 augusti 2023 gjorde landshövding Carl Fredrik Graf ett besök i Salvedal och återinvigde två kulturbyggnader. 

Kulturbyggnaderna ladugården från 1770-talet och källar-boden från 1558/1559 i Salvedal har renoverats i tre år. Nu var de färdigrenoverade och en återinvigning av landshövdingen av dessa fastigheter var på sin plats. Det kallas för återinvigning då dessa fastigheter redan år 2009 förklarades som byggnadsminne, men blev då ej försedda med de gjutna emblem som tillhör ett kulturminne.

Återinvigningen den 15 augusti firades med en rundvandring där landshövdingen, två av hans medarbetare, länsantikvarie Patrik Björklund och antikvarie Elisabeth Lagvik, delar av
Yxnerums hembygdsförenings styrelse och delar av föreningens medlemmar deltog. Landshövdingen skruvade fast de ”saknade” emblemen på byggnaderna, samt gjorde en symbolisk ”bandklippning”.

Det hela avslutades med gemensamt eftermiddagskaffe med en specialdesignad tårta av konditor Ellinor Nyberg som tillsammans med landshövdingen döpte tårtan till ”Salfvedalstårta” och för de som så önskade fanns Salfvedals egentillverkade ostkaka med hjortronsylt och vispgrädde att tillgå.