Boktips från Valdemarsviks bibliotek

Sonjas Verkstad – Sivs EPA

I den lättlästa bokserien om Sivs verkstad möter vi helt vanliga personer som gillar allt som har med motorer att göra. EPA-traktorer, folkracebilar och mopeder blandas med vardagens både roliga och allvarliga situationer. Böckerna passar för 6-9 åringar som har kommit en bit med att läsa på egen hand, men jag rekommenderar dem även till motorintresserade vuxna för att läsa tillsammans med sina barn. I just den här boken, Sivs EPA, ska Siv åka med sin röda Volvo Duett på en EPA-utställning och det blir bråttom med förberedelserna.

Men när det är dags att åka saknas Eddies lillasyster My. Hon skulle ju åkt och köpt skor med sin mamma när de andra åkte på utställningen. Vart kan hon ha tagit vägen?

Odla med barn – I Skillnadens Trädgård

Få trädgårdsintresserade har väl missat inspiratören, författaren och föreläsaren Sara Bäckmo. Hon har givit ut flertalet böcker om den odling hon bedriver i Skillnadens trädgård och förespråkar att vi ska lära oss att odla året om och ta tillvara alla de möjligheter som även en liten trädgård erbjuder. Det ska vara enkelt, lustfyllt och roligt att odla och med lite planering går det faktiskt att bli självförsörjande på en stor del av de grönsaker en familj äter under året.

Att odla med barn kan nog för många ses som en rejäl utmaning, hur gör man, hur hinner man och hur hittar man ens motivationen? Sara Bäckmo levererar här tydliga och enkla råd på vägen. Ja, det är en utmaning att odla tillsammans med sina barn, men låt det vara lustfyllt, ta tillvara barnens leklust och anpassa ambitionsnivån efter förutsättningarna. Boken är fylld med goda råd och exempel från Bäckmos egna trädgård och familj. Bilderna och de många anekdoterna skapar en längtan efter att få sticka händerna i myllan och tillsammans med vetgiriga barn få utforska trädgården tillsammans och som belöning kunna skörda sin egen mat. 

Evelina Dahlgren 
Valdemarsviks bibliotek