En sommar i Gamleby med extra guldkant!

Så var vi äntligen där, vägarbetet längs med Västerviksvägen börjar bli färdigt.

Det har inte varit helt smärtfritt och vi har alla på ett eller annat sätt påverkats, men nu när man ser slutresultatet så visst är det så att Gamleby har fått ett ansiktslyft. Nu knyts centrum ihop med torget precis som vi önskat och det har blivit en fin promenadväg. Jag gick längs med vägen från centrum häromdagen, en så där 3 minuter senare var jag vid torget. Det slår mig att det är inga avstånd alls mellan dessa två centrumkärnor och vårt mål att knyta ihop dessa med varandra känns som att det blev riktigt bra.

Jag ser framför mig våra sagojakter vid evenemanget Sagobyn och tomteparaden vid Gamleby Jul och börjar direkt fundera vad mer kul vi kan hitta på. Men vi börjar med att inviga vägen lördagen den 2 juli med dunder och brak och firar att Gamleby öppnar upp, det blir musikkår, pom poms, MC-kortege, MC-utställning, hoppland och musik. Ja, en dag med extra allt tack vare våra finansiärer, Västerviks kommun, Tjustbygdens Sparbanksstiftelse, Västervik Miljö och Energi, Västervik Framåt och Gamleby Företagarförening. Så, har nu möjlighet att genomföra extra mycket i Gamleby i sommar, en liten extra guldkant på aktiviteter, marknadsföring och evenemang. Det känns oerhört roligt att få presentera några av dessa aktiviteter.

Vad sägs om sommar, sol och sommarvisor vid torget. Ja det är lika idylliskt som det låter. Trubaduren Per Malmborg bjuder in till trallvänliga sommarvisor och varför inte passa på att även äta något gott på en mysig uteservering.

Medeltidsvandring vid torget, ja oavsett om du bor i Gamleby eller är på besök så är det här något ni bör skriva in i kalendern. Följ med Mattias Holm på en resa genom Gamlebys Historia. Här går ni i spåren för platsen av den medeltida staden Westerwijk. På ett härligt och inspirerande sätt berättar Mattias om handeln med Hansan, misstänkta sjörövare, smugglare, tyska köpmän, krigiska danskar och de gamla kyrkoruinerna från 1100-talet. Hör om hur Erik av Pommern flyttade staden. Gustav Wasa och fejden med Nils Dacke som påverkade den lilla stadens framtid. Medeltidsvandringen utgår och avslutas vid Gamleby Torg och pågår under en timme.

Vi nöjer oss inte där utan jag kan även tillägga att förra årets succé är tillbaka och Lördagen den 13 augusti fylls hela Gamleby med loppisbord när By-loppisen arrangeras för andra året i rad.

Så sväng förbi Bynn för sol, bad och spela minigolf. Besök trollstigen och ta med barnen för lek och bus vid Gamlebys nya lekpark Skeppet. Strosa i unika butiker och fynda på loppisar, secondhand butiker. Handla närproducerat hos Torghandlarn vid torget och glöm inte äta en massa glass. Detta är något av det som du inte får missa när du besöker Gamleby i sommar.

Maria Björkman
Byledare