K-Bygg i Åtvidaberg arrangerar måla-fönster-dag 

Torsdagen den 29 juni kl. 13-18 arrangerar K-Bygg en dag för dig som vill veta mer om hur du underhåller och renoverar dina träfönster.  

Både äldre och nya hus har ofta träfönster. Träfönster behöver underhållas med jämna mellanrum. Bengt Kindstrand på K-Bygg ger här sina bästa tips för hur du tar hand om dina träfönster. Så här går arbetet till, steg för steg: 

1. Tvätta fönstret: Tvätta noga så att nya färgen fäster.
2. Skrapa – slipa – laga: Ta bort gammal färg. Ta även bort löst kitt, laga eventuellt slitage och slipa.
3. Oljning: Använd impregnerande olja.
4. Grundning: Använd grundfärg för utomhusbruk.
5. Kitta: Där det behövs och latex i skarvningar i fogar.
6. Täckmålning: När kittet har torkat, täckmåla med färdigfärg, två strykningar.

Att tänka på när man renoverar fönster:
– Innan man målar rekommenderar jag att man tejpar så att man får en rak och fin kant mot fönsterrutan. Tejpningen tar lite tid, men det tar längre tid att måla på frihand och det blir inte lika bra, berättar Bengt. 

– Om du har ett fönster med mycket gammal färg på och du vill förbättra endast delar av fönstret är det lättare om man slipar bort den gamla färgen. Annars är det lätt hänt att det blir små kratrar, och det blir inte vackert, berättar han.

– Det är lättare att ta ner fönstret och arbeta i garaget (eller under partytält) när du renoverar ditt fönster. Det kan ju faktiskt komma regn och det tar ju ett par dagar att färdigställa fönstret med alla moment och torktider. Sedan när du är klar så håller fönstret i cirka 10 år om ingenting oförutsett inträffar, berättar han.  

Behövs mycket material/verktyg när man renoverar fönster?   
– Grundfärgerna nuförtiden är ju vattenburna och därför är det enkelt att rengöra penslarna. Du kan ha samma pensel till grundfärg och färdigfärg. Det finns speciella penslar för spröjs. Det finns även särskilda kittknivar med anpassad vinkel som gör det enklare att applicera kittet. Du behöver även en färgskrapa för att få bort gammal färg, berättar han.

– Kom till oss den 29 juni så berättar jag mer! Vi bjuder även på kaffe och bulle, avslutar han.