Claes Falk – Breddar produktsortimentet

Text och foto: Alfred EV
Namn: Claes Falk
Växte upp i: Valdemarsvik
Bor nu i: Valdemarsvik

Jag möter Claes vid Flexmacs lokaler nära avfarten från E22. Här var jag för nästan två år sedan. Med ny ägare och en fusion av två företag så är det dags igen. Då intervjuade jag Torbjörn Dahlholm som idag har dragit sig tillbaka men finns med som bollplank.

Claes växte upp i Valdemarsvik och gick gymnasiet på Bäckadalskolan och blev elektriker. Han jobbade sedan som snickare och elektriker under några år och efter det på Arex i Valdemarsvik. Sedan tog han över Valdemarsviksföretaget Lättmontage som han drev mellan åren 2005 till 2021. Där skedde främst produktion av metalldetaljer, såsom ambulansbårar som från och med fusionen mellan Lättmontage och Flexmac vid årsskiftet 2021/2022 kommer tillverkas på Flexmac. De gamla lokalerna i Skavaren kommer han ha kvar och hyra ut.

– “När Torbjörn kontaktade mig och undrade om jag var intresserad av att ta över Flexmac och driva det vidare så var svaret självklart; Ja.”, säger Claes gällande bakgrunden till fusionen. Detta gör att produktsortimentet breddas. Idag tillverkas det delar till sjukvårdsutrustning, truckar, lastbilar och detaljer till master som sitter på lyxbåtar med mera. De jobbar med ett brett spektrum av produkter och med många olika material.

Claes skulle gärna se att fler ungdomar söker sig till industrijobb som dessa. Det är mycket teknik och datorer och man har goda utvecklingsmöjligheter. Det finns olika sätt att utbilda sig för att kunna jobba på Flexmac och liknande företag. Man kan gå lärlingsprogrammet på Nyströmska skolan i Söderköping, industriprogrammet i Norrköping och i Finspång men även eftergymnasial utbildning på Lernia i Norrköping.

För att utveckla kommunen är det viktigt att kunna samarbeta över politikgränser och färger. Inte bara se det kortsiktigt utan se vad som är bäst för kommunens utveckling. Går det bra för kommunen går det bra för oss som bor och verkar här. Man behöver även ha en positiv anda i kommunen, så att det blir en positiv spiral. En utmaning som Claes ser i framtiden är de ökande energipriserna som riskerar att göra pendlandet till och från kommunen dyrare. Någonstans finns det en smärtgräns för vad man kan lägga på drivmedel i månaden och risken finns då att man flyttar närmre jobben. Något som dock kan lindras genom att det är enklare att jobba en eller flera dagar hemifrån.

Framtid: Att fortsätta utveckla företaget för framtiden.

För att nå sina mål: Tycka att det är roligt med det man håller på med. Vara uthållig då det ofta tar tid att nå sina mål.

Att driva företag i ett litet samhälle: Är bara positivt då man ofta känner igen varandra. En nackdel skulle kanske vara att det är svårare att hitta personal med rätt kompetens.

Smultronställe i kommunen: Skärgården om man har tillgång till båt. Annars södra delarna, Torrö och Kvädö. Smidigt och man kommer långt ut i havsbandet utan att behöva ta båt.

Blir inspirerad av: Att resa och uppleva nya saker för att få nya infallsvinklar på livet.

Kuriosa: Claes kappseglade under nästan tio år, i klassen X-35, både i Sverige och i Europa.

Kontakt:
Telefonnr: 0123-124 01
Hemsida: www.flexmac.se
E-post: claes@flexmac.se