Tjust Bandy – satsar på ungdomarna

Allting hänger ju ihop. Om man vill ha ungdomar i framtiden som satsar på idrott, i det här fallet bandy och Tjust Bandy, så krävs ett engagemang från ledare, föräldrar och ortsbefolkning.

Vi möter Claes Jungewall, mannen som brinner för idrotten, dess utövare och för en fungerande förening.

Tjust Bandy är en väldigt aktiv förening med många järn i elden. När man har ungdomsverksamhet och även elitsatsning så blir man lite nyfiken på hur man får allting att fungera, både administrativt och framför allt ekonomiskt. Men vi ska inte gå in på ekonomi utan mer se vad gör de?

Föreningens olika inkomstkällor
Marknaden, som är så efterlängtad efter pandemin, går av stapeln två gånger om året. Dels på våren, sista fredagen i april, dels på hösten, sista torsdagen i september. Det är Sveriges äldsta marknad och just nu i dagarna har vårmarknaden klarats av. Det är ett välbesökt arrangemang med ett 100-tal knallar och många besökare, framför allt från Gamleby, men också från områden runt omkring.

Och mycket riktigt många knallar var det denna gången och det fanns allt från godis, leksaker, kläder, ost för att nämna några, en bredd som också är viktig för en levande marknad.

Det administrativa med bokningar etcetera sköts av kansliet, med Anne i spetsen, de lägger ner mycket tid och kraft på att göra det till ett bra arrangemang. Hon lämnar snart över stafettpinnen till Stefan. Även Lions är involverad och hjälper till med marknaden, då det är mycket jobb och samarbeten behövs.

En annan stor intäktskälla är ställplatser för husbilar både i Gamleby och i Västervik. I Västervik finns Sågen, som ligger centralt och är nu i full drift med påfyllning av färskvatten, tömning samt el. De är väldigt omtyckta ställplatser med både är bokningsbara och drop in. Ute på Gränsö finns Bondbacken med ställplatser, ett naturskönt område. Sedan har man även platser centralt i Gamleby, nere i hamnen bland båtarna. Där har föreningen även hand om båtplatserna.

Många järn i elden
Under våren och försommaren städar föreningen vägrenar utmed E22, vilket precis just nu är avklarat och faktiskt bidrar också till en bättre miljö.

När sommaren kommer så hjälper de till att tömma papperskorgar och städa under Visfestivalen i Västervik. Det är ett samarbete med Tjust IF.

Tjust Bandy genomför, eller är delaktiga i, olika projekt för att få in inkomster till olika verksamheter riktade mot ungdomar.

Aktiviteter riktade mot ungdomar
Förutom Tjust Bandys ordinarie verksamhet med bandylag och bandyträningar så genomför de bland annat Skridskokul-Bandykul. Det är en viktig del för att få de små att få intresse för att åka skridsko redan i ung ålder och kanske i framtiden bli en bandyspelare.

När isen ligger på Tjustvallen bjuds alla låg- och mellanstadieskolor i Västervik in till skridskoaktivitet. Tjust Bandy bjuder på busstransport. 21 av 23 skolor var där förra året och det var fullt varje dag. Litet längre fram på säsongen, under sportlovet, arrangeras klubbens populära skridskodisco, en aktivitet för alla. Det är en aktivitet som brukar locka runt 800 deltagare.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh och Tjust Bandy