Gamleby Skyttegille – en anrik förening för både gammal som ung!

Gamleby Skyttegille är en anrik förening som bildades redan 18 maj 1890 på initiativ av skogvaktaren C.J. Nuhma på Kasimirsborg. I september samma år anslöt gillet sin verksamhet under centralstyrelsen för Sveriges frivilliga skytteföreningar.

– Idag är vi 110 medlemmar och fördelningen mellan äldre och yngre är nästan 50/50, något fler äldre, berättar Niklas Möller, ledare och styrelseledamot.

De senaste två åren har det tillkommit väldigt många ungdomar, mycket tack vare två engagerade föräldrar. Genom inlägg på Facebook har ungdomar lockats att prova på skytte. Andra kanaler för rekrytering är samarbete med skolan med både aktiviteter på idrottsdagar och på loven. Det är flera unga från Västervik och det beror troligtvis på en bra åldersfördelningen bland medlemmarna i föreningen.

Skytte är inte en särskilt dyr sport att utöva, det finns gevär för utlåning och det enda du betalar är en mindre summa varje gång som går till ammunition och service av lånegevären och en årsavgift om du vill bli medlem.

Under inomhussäsongen hålls träningar tre dagar i veckan i skyttehallen, som ligger bredvid bowlinghallen. Här finns åtta 10-metersbanor att skjuta på och här finns även instruktörer på plats för att hjälpa till och ge tips. Vid vårt besök kom två nya ungdomar som ville prova på skytte. På tisdagar kan du som är 65+ komma och prova på att skjuta.

Utomhussäsongen är Skyttegillet på skyttebanan som ligger bredvid E22 i höjd med Gamlebygymnasiet. Här skjuter man med pistol på 25 meter, korthållsgevär på 50 meter och Mausergevär på 200 och 300 meter.

Flera av Skyttegillets medlemmar deltar i olika tävlingar runt om i Sverige. Dessa är till exempel Sverigeserien, Veteranserien för 55+ och Propagandaserien. Viktigaste tävlingar för ungdomarna är Skyttiaden, där Sofia Torbjörnsson är rankad 10:a i Sverige bland 13-åringar.

Du kan börja tävla redan i 10-årsåldern och här bryr de sig inte om resultatet på tävlingen i sig, alla deltagare får pris. Viktigast för barnen är hur de skjutit jämfört med sina tidigare resultat, om de slagit personliga rekord.

Föreningens ordförande, Mikael Andersson, är topp 5 i Sverige i klass 45 (45-54 år). I vissa tävlingar, under de internationella reglerna, är han veteran klass 45 och i det nationella skyttet är han sistaårssenior till och med 54 år.

– Eftersom det är sista året som senior så ska jag ladda extra för att kunna lyckas i senior-SM i sittande, säger Mikael. Tävlingen går i Fagersta i november.

11-12 november 2023 arrangerar Skyttegillet sin egen tävling, Gamlebyträffen, där ungdomar upp till 15 år tävlar i sittande och stående skytte, seniorer/veteraner i sittande skytte och övriga, både lag och individuellt, i stående skytte.

Text & foto: Thomas Ekh

1 / 7