Inomhusgolf i Åtvidaberg

Golfpremiären i maj är ett minne blott. Sedan november förra året kan du spela golf året runt – inomhus – i Åtvidaberg.

Text: Frida Almqvist Foto: RUFF

Johan Karlsson och Daniel Wittzell är golfentusiasterna och entreprenörerna som driver anläggningen RUFF i Kulturcentrum i Åtvidaberg. RUFF, som är ett franchiseföretag med tolv anläggningar runt om i Sverige, startade år 2020 i Gävle och finns sedan i höstas i Åtvidaberg. Johan och Daniel driver även RUFF-anläggningarna i Norrköping och i Halmstad.

– Till en början hade Daniel och jag en simulator i golfhallen i Åtvidaberg. Det gav oss blodad tand och vi ville utveckla verksamheten och fick då möjlighet att starta en egen verksamhet med RUFF, säger Johan, som bland annat jobbar som platsansvarig i Åtvidaberg.

På anläggningen i Åtvidaberg finns idag tre stycken så kallade TrackMan 4-simulatorer.

– Du slår slag som vanligt och simulatorn läser med hjälp av radar av bollens hastighet, spin, skruvningar och riktning säger Johan. Det är samma typ av simulator som golfproffsen använder sig av på träning för att se hur långt de slår.

Vi vill att golfen ska få den miljön den förtjänar

Måste man vara proffs för att spela hos er?
Nej, det måste man inte, men man ska komma ihåg att det inte är en leksak. Simulatorerna som vi har är världsledande inom området. Eleverna från golfgymnasiet Åtvidaberg har sina lektioner hos oss under vintern och våra simulatorer har 140 olika banor där 95 procent av dem är riktiga banor från exempelvis USA, Sverige, England och Skottland. Men vi har golfspel också, exempelvis där man slår slag och kollar vem som slår längst eller kommer närmast hålet. Vi har även spel riktade för barn där man med hjälp av simulatorn ska fånga monster.

Så man kan komma till er och bara ha lite kul?
– Absolut! Vi erbjuder aktiviteter för kompisgänget, familjen, företaget eller som AW. Man kommer hit, hänger i vår mysiga lounge, spelar på simulatorerna, äter och dricker gott. Man har det bra helt enkelt.

Och att man ska ha det bra var en av grundtankarna när RUFF startades.

– Det kan tyckas konstigt att flytta in en sport där halva upplevelsen är att vara ute i naturen. Därför ville vi att golfen skulle få den miljön den förtjänar. Och det har vi lyckats med genom en familjär golflounge och en schysst mötesplats. Så är man ett gäng så kom hit och boka en simulator i en timme för man behöver inte gå 18 hål.

Avslutningsvis, vad har du i handicap?
– 12, men hoppas ju gå ner i systemet nu efter en säsong med simulatorn såklart!