Falerums IF laddar för division 5

Falerums IF är en anrik fotbollsklubb – förra året firade man 100 år. Och efter ett uppehåll på fyra år är klubben nu i gång igen och laddade för en ny säsong – i division 5.

1921 grundades Falerums IF och fram till 2016 var klubben aktiv. Efter spelartapp gick klubben i dvala, men fyra år senare återupplivades Falerums IF av styrelsen och några eldsjälar. De kontaktade sen Johan Broberg, Thomas Kindstrand och Anders Gustafsson och frågade om de ville bli tränare. Självklart ville de det. Men man fick ingen lätt start.

“När vi startade upp fick vi börja med att göra i ordningen planen – välta och så nytt gräs. Sen kom vildsvinen … ”, säger Johan.

Efter de ovälkomnas besök kunde inte planen användas och de första matcherna fick spelas i Åtvidaberg. Dackevallen fick återställas på nytt. ”Nu har vi elstängsel runt planen”, berättar han. Johan tackar alla som hjälpt till och även alla sponsorer som gjort det möjligt. ”Nu har vi planen, tack och lov, för oss själva”.

Avancemang och 100-årsjubileum

Förra säsongen blev inte som planerat på grund av pandemin. I stället för vanligt seriespel med dubbelmöten blev det enkelmöten. Och det planerade 100-årsjubliumet fick genomföras i en komprimerad variant. ”Vi lyckades hålla ett begränsat 100-årsjublieum med aktiviteter för barn i samband med en hemmamatch”.

En stukad säsong till trots så blev den ändå framgångsrik. Falerums IF slutade tvåa i division 6 och avancerade till division 5. ”Vi blickar framåt och ser fram emot att spela division 5 i år – där det bli derby mot Björsäter, vilket blir riktigt kul”.

”Vi har väldigt roligt ihop”

Johan Broberg är huvudtränare i Falerums IF:s A-lag som består av cirka 20 spelare. Han tränar laget tillsammans med Thomas Kindstrand och Anders Gustafsson. ”Vi är ett riktigt bra lag idag men hoppas på lite nya seniorer”. Och redan nu har man några bra nyförvärv inför säsongen – där många bor i Åtvidaberg och har spelat i Grebo tidigare. ”Vi har väldigt roligt ihop, är ett kul gäng som vinner och förlorar ihop”, berättar han. Och att fler söker sig till klubben hoppas Johan ska leda till att det kan startas fler lag i Falerum.

I slutet av april, början på maj, börjar säsongens matcher. Och första träningen är precis avklarad. ”Alltid lika kul att komma igång med försäsongsträning”, skrattar Johan som ser positivt på säsongen. ”Vi hoppas på en ””vanlig säsong”” med dubbelmöten i år”.

Vilken plats kommer ni på?

”Vi siktar på att komma på den övre halvan av serien”.

Text: Frida Almqvist
Foto: Falerums IF