Kärlekens trädgård – en prisbelönt oas i skärgården!

Lilla Vik, ett tvåhundra år gammalt fiskarhemman i Gryts skärgård, har sedan 1996 förändrats och utvecklats till en fantastik trädgård. För en växtälskare är detta en avkopplande oas.

Skapad av kärlek till blommor och växter
1996 tog sig Jan Gillquist och Karola Messner an uppgiften att förvandla detta fiskarhemman till en prunkande trädgård. Stället hade växt igen totalt så det var en tuff uppgift. Idag, nästan 30 år senare, är det svårt för oss besökare att föreställa oss vilket hårt arbete som ligger bakom denna skapelse.

Bägge hade en medicinsk bakgrund, Jan var professor i idrottsmedicin i Linköping och Karola specialist inom titthålskirurgi. Karola tog över Jans professur när han gick i pension, men hon slutade redan efter 2 år för att vara tillsammans med Jan och för att bli konstnär, författare och trädgårdsskötare. På det sättet fick Jan och Karola tid för sin vision att skapa skärgårdstomten till en fantastisk trädgård. Efter Jans bortgång har Karola fortsatt arbetet med att utveckla trädgården.

En blandning av växter och skulpturer
I trädgården kan vi njuta av både växter och skulpturer. I en del av trädgården möts besökare av drygt 1.000 rosor av cirka 450 olika sorter. Det finns även ett stort antal magnolior och andra ovanliga träd. Vid vårt besök 10 juni var det fantastiskt att se delen med cirka 700 rhodondendron i alla möjliga olika färger. 2020 anlades en stor tulpanplanering med över 100 kilo tulpanlökar i form av två röda hjärtan.

Under rundvandringen möts vi av olika skulpturer i naturlig storlek, som skapats av Karola Messner. Här hittar vi även en 14 meter stor mosaik, Paradisleken, och i skulpturkällaren finns konstverk urskurna ur en hel lindstam att beskåda. I ateljén visas ett urval av Karolas stora tavlor, bland annat tavlan “Världsteater”. På flera ställen finns bänkar att vila ut på samt bänkar vid utsiktsplatsen vid stranden med utsikt över Östersjön.

En prisbelönt oas
Genom åren har det blivit några utmärkelser. 2011 fick trädgården utmärkelsen Sveriges vackraste trädgård av tidningen Vi i Villa, inte minst för hennes skulpturer. 2016 fick Karola Messner Valdemarsviks kommuns kulturpris där Jan fick ett postumt hedersomnämnade. I år utsågs Karola och trädgården till Årets besöksnäringsföretag 2023 i Valdemarsvik.

Text & foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/atvidabergsplatsen/2023-07-06/a/karlekens-tradgard-en-prisbelont-oas-i-skargarden/5553/1026515/41098313