Överums Tennis & Boule Klubb – en aktiv klubb med många klot i rullning!

Vi blir uppringda av Ingemar Karlsson, klubbens ordförande, som bjuder in oss till en träff med Överums Tennis & Boule Klubb på deras hemmaplan, Överums Boulecenter Bäckebo.

Väl framme möts vi av ett gäng entusiaster som väntar på att komma i gång. Man känner direkt den familjära stämningen bland deltagarna. Vi sätter oss ner och Ingemar Karlsson, ordförande, Ingela Larsson, sekreterare, och Anders Lundgren, kassör, berättar om föreningen de brinner för.

Föreningen har cirka 70 medlemmar, varav 38 aktiva, från Överum, Gamleby och Ukna. Tre gånger i veckan träffas de för att träna och ta en fika tillsammans. Det är en härlig gemenskap. Vi träffar även några andra eldsjälar som varit med länge, bland annat Gun-Britt Larsson som började år 2000.

I boule spelar man Singel, en mot en, Dubbel, två mot två, eller Trippel, tre mot tre. Klubben har idag fem trippellag som spelar i Tjustserien. I serien spelas trippelmatcher där tre lag av klubbens fem lag deltar vid varje matchtillfälle efter ett roterade schema. I skrivande stund ligger de i topp i tabellen.

Dessutom spelar de klubbmatcher mot andra klubbar, bland annat Valdemarsvik, Gusum, Åtvidaberg, Hannäs och Gamleby. För fyra år sedan instiftade Anders Lundgren en cup, Lundgrens Cup, med ett vandringspris.

Klubben satsar stort på att få med kvinnliga spelare, de har alltid minst en kvinna per lag. Det finns även en damcup inom Tjust. Vid senaste cupen blev klubben 1:a och 2:a och Ingela Larsson fick lägga in det vinnande klotet.

Som sagt, det är en aktiv klubb med många klot i rullning.

Klubben har lagt ner mycket ideellt arbete med att färdigställa banan de håller till på och även för att göra i ordning en inomhusbana i en tidigare lagerlokal, som ledningen för Överums Bruk erbjöd föreningen att vara i. Lokalen färdigställdes efter mycket arbete och hjälp av sponsorer med material. Efter denna investering, samt att under 2008-2009 iordningställdes utomhusbanorna, har nu klubben de bästa förutsättningarna för åretruntspel.

Man har fortsatt att utveckla området där de håller till med bland annat ett nytt skärmtak eftersom stormen tog det gamla.

När man inte spelar boule hittar man på lite andra aktiviteter som att till exempel åka på bouleresor, 2022 till Bohuslän och Uddevalla, i samarbete med Uknabuss. Resan sker tillsammans med östgötaklubbarna och de kommer att spela matcher mot lokala klubbar i området.

Kuriosa i sammanhanget är att en fransman, som har sommarställe i Överum, kommer och spelar med klubben ibland och om ni inte vet så kommer boulen från Frankrike. I Frankrike kallas spelet dock för pétanque.

Några andra entusiaster vi möter är Kerstin och Thomas Ljungdal, som har deltagit i SM och vi får en lektion i hur man spelar boule av Thomas och får även låna klot för att prova på.

Som sagt ett härligt, aktivt gäng dit vi blev inbjudna för en artikel som slutade med att vi provspelade boule. Är du nyfiken så är du varmt välkommen att bli medlem och vara med i deras gäng.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh