Dags för Sommarläseklubben

Med syfte att uppmuntra till fritidsläsning och stimulera läslusten startar nu för trettonde året Sommarläseklubben för barn och unga i Åtvidaberg.

Sommarläseklubben startades 2009 som en läsfrämjande satsning för barn och unga. Inspirerad av den nationella “Sommarboken” har en lokal anpassning och twist gjorts. Nytt för i år är att skolorna även kommer att skriva upp vilken klass som eleverna går i.

– Det kommer bli väldigt spännande att se vilken klass i kommunen som tillsammans läst allra flest böcker, säger Kristina Nilsson, bibliotekarie på Åtvidabergs bibliotek.

Barn och ungdomar får anmäla sig till Sommarläseklubben på sina skolbibliotek eller på huvudbiblioteket i Åtvidaberg. När de anmäler sig skrivs de upp på en lista, får ett armband samt ett läskort.

– I läskortet finns det plats att skriva upp fem böcker de läst under sommaren. Det finns även plats för att ge böckerna ett betyg. Att veta vad barn och unga tycker om olika böcker är ovärderligt för oss som arbetar med barn- och ungdomslitteratur då det ger oss en insikt i vilken typ av böcker som trendar och vilka som inte uppskattas.

När ett läskort är fullt kan barnet eller ungdomen lämna in det på biblioteket i Åtvidaberg och då få välja en gåvobok. De får även välja fem bollar, en boll för varje läst bok, och lägga i vårt läshav.

– Det går bra att fortsätta läsa böcker, fylla i fler läskort och lägga bollar i läshavet under hela sommaren men det är bara efter första läskortet som en gåvobok delas ut. Förra året läste barn och unga i Åtvidabergs kommun 565 böcker, i år hoppas vi slå det rekordet, avslutar Kristina.

Text: Frida Almqvist
Foto: Åtvidabergs Bibliotek