Nytt hållbarhetsprojekt hos Näringslivscentrum

Har du som många andra funderat på om man kan ta vara på och nyttja alla oanvända saker som finns i våra förråd? Saker som skulle kunna tas av nytta för någon annan? Det har Näringslivscentrum i Åtvidaberg också funderat på. Och nu har de tagit steget att ansluta sig till Centrum för cirkulärt byggande – CCBuild. 

Näringslivscentrum i Åtvidaberg har valt att ansluta sig till CCBuild som är bygg- och fastighetssektorns gemensamma arena för cirkulärt byggande.

    – För att arbeta mer hållbart och minska vårt klimatavtryck kör vi det här pilotprojektet riktat mot bygg- och fastighetsbranschen under 2023. Byggbranschen är stark i Åtvidaberg och här hoppas vi på att kunna göra skillnad, berättar Heléne Bäckström, som är vice VD på Näringslivscentrum i Åtvidaberg.

      – I dagsläget är Åtvidabergs kommun, Liedbergs Fastigheter, Edoff Bygg & Ventilation AB, K-Bygg och Mannes Bygg med i projektet på lokalnivå och Åtvidabergs sparbank är med som finansiär. De företag som är med får betala en summa för att vara med i projektet och därmed kunna nyttja tjänsten, fortsätter Heléne. 

Inledningsvis inventerar företagen som är med i projektet sina förråd. Saker som de själva kanske inte har användning för just nu kommer att kategoriseras, få en QR-kod och läggas upp i en hemsidesportal. Sen kan de anslutna företagen gå in i portalen och söka reda på saker som de själva behöver i ett kommande projekt.

    – På så vis blir byggandet mer cirkulärt, saker som står och dammar kanske kommer till användning för någon annan, berättar Heléne.

Om ett företag är intresserade av detta och vill vara med så är det bara att ta kontakt med Näringslivscentrum i Åtvidaberg. På sikt funderar de även på att arrangera en marknad där även privatpersoner får komma och göra klimatsmarta och hållbara fynd.