Sofielunds Blomsterhandel tävlade mot de stora drakarna i årets Floramästerskap för butiker!

Louise Bäckstrand och Pyttan Spetz bestämde sig en dag för att testa sina vingar, eller sina fingrar och färdigheter, och anmälde sig till årets Floramästerskap. Där tävlar man mot andra butiker i Sverige i en partävling, inte individuellt.

I anmälan till tävlingen skickade man in bilder på vad de gjort och länkar till sociala medier. Allt ingick i bedömningen för att bli uttagen att tävla. Cirka 70 aktörer anmälde sig och 16 blev uttagna att tävla, bland andra Sofielunds Blomsterhandel.

Tävlingen ägde rum på Fredriksdal i Helsingborg 28 augusti i år och den kunde följas både på plats och via livesändning. De tävlade i två olika moment, varav det första och viktigaste fick man veta om i förväg och kunde förbereda sig inför. Momentet hade temat hållbarhet och återbruk. Här kunde de ta med sig en del saker hemifrån, både eget material och material från naturen. Sedan fick de blommor och växter på plats och uppgiften var att smycka en bänk eller berså.

– Det blev ett arrangemang i murriga färger, berättar de, det stack ut från övriga tävlande som alla gick i gröna toner.

De fick pluspoäng av domarna för detta och blev 3:a! i det första tävlingsmomentet. Det andra momentet hade temat en hållbar generation. Här fick de inte veta någonting i förväg och uppgiften var att smycka en 10-årig fotbollstjej, helt klädd i svart.

– Hur gör man det, tänker man, jo det blev ett lite busigt, spretigt arrangemang som passar en tio-åring fortsätter Louise och Pyttan.

Det var en härlig tävling där de fick möjlighet att träffas och prata med kollegor eller de stora drakarna inom floristbranschen och även sätta Valdemarsvik på kartan.

– Domarna i tävlingen var kända från branschen och från TV 4, floristbranschens motsvarighet till Zlatan, säger Louise.

När sedan slutbedömningen kom så var det mycket spännande och nervöst för tjejerna. De läste resultatlistan nerifrån först och hittade inte sitt namn. Var de bortglömda? Men sedan upptäckte de att de kommit på fjärde plats och de utbrast i ett glädjetjut, som hördes över hela Fredriksdal. Och de var bara två poäng från en tredjeplats.

Tävlingen gav mersmak och de kommer troligen att ansöka även till nästa års tävling. Stort grattis till häftig fjärdeplats med pluspoäng, tre av fem möjliga, för sin utsmyckade bänk. Lycka till i framtiden!

Text: Thomas Ekh
Foto: Sofielunds Blomsterhandel