Herr Kronos vandring– en teaterguidning runt Gamla Torget i Åtvidaberg 

I sommar kan du träffa några av de personer som levt och verkat i Åtvidaberg under 1800- och 1900-talen. Låter det konstigt? Inte alls. Under vecka 26 tar den historiesprängde Herr Kronos och Bruksteatern med oss på dramatiserade, guidade vandringar i området runt Gamla Torget i Åtvidaberg. Start vid Malmtrappan i Kulturcentrum där det avslutas med fika. 

Bruksteatern har tidigare gjort teater tillsammans, några av medlemmarna har bland annat spelat teater ihop i Salvedal i tio år, men nu är det dags för något nytt. 

27 skådespelare och 10 stopp
Carina Evertsson är regissör för Herr Kronos vandring och har regisserat många olika uppsättningar tidigare, men inte något liknande. 

– Det känns verkligen jättekul! En helt ny grej, berättar hon.

Roy Andersson från Åtvidabergs kommun och Brukskultur i Åtvidaberg är med som guide under teatern. 

– Herr Kronos vandring blir som en blandning mellan teater och en guidad tur. Runt Gamla Torget här i Åtvidaberg har vi tio stopp där olika teaterscener kommer utspela sig. Efter varje scen kommer jag som guide berätta lite mer historia kring det vi har sett. Vi kommer börja vandringen på 1800-talet och avsluta på 1950-talet.  

Totalt deltar 27 skådespelare där yngsta är sex år och äldsta 75. En av dem är Therese Rosin som bland annat spelar fru till en överförfriskad bruksarbetare som hon försöker få med hem från värdshuset. 

– Vi skådespelare kommer spela olika roller och röra oss som statister mellan de olika stoppen, berättar Therese. 

Utmanas av vädret och nutiden 
Teaterguidningen äger rum under vecka 26 och arrangeras i samarbete mellan Roy Andersson från Åtvidabergs kommun, Studieförbundet Bilda och Brukskultur. Biljetter går att köpa på visit.atvidaberg.se. 

– Vädret kan vi inte rå över, det blir som det blir och vi får göra det bästa av situationen, säger Carina. 

– Och nutiden med bilar som låter och annat, det får vi vissa gånger tänka bort, säger Roy.