Kanon med solkanon

I Åtvidaberg på Kanonkullen finns ett väldigt känt landsmärke som stått där sen mitten av 1800-talet. Du känner säkert igen den, har varit uppe i tornet eller har tagit en tur med E/S Vågspelet på Bysjön?

Text: Frida Almqvist Foto: Solkanonen

En eftermiddag i Solkanonens kansli tar jag en fika med Lena Källström, redaktör för Solkanonklubbens medlemstidning Soltiden. Lena berättar med stor entusiasm och glädje om föreningen och allt de gör.

Solkanonklubbens uppdrag
“Solkanonsklubbens syfte är att tillvarata, återuppliva och vårda värdefulla kulturtraditioner som finns i Åtvidaberg” berättar Lena. Samtidigt som detta görs, så bidrar klubben till att utveckla turismen. Idag har föreningen cirka 200 medlemmar och en styrelse.

”Den byggdes som en del i herrgården Adelsnäs engelska park”

Vad är en solkanon?
Själva solkanonen finns i ett torn som är byggt i mitten av 1800-talet. “Den byggdes som en del i herrgården Adelsnäs engelska park”. Rakt i söder i tornet finns en 20 cm bred och 300 cm hög springa. Exakt klockan 13.00 svensk sommartid när solen står som högst lyser den in genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg.

Under sommaren, från den 1 maj till sista augusti skjuts middagssalut från Solkanonen.
I samband med ditt besök på Kanonkullen kan du ta en tur på Bysjön med musikbåten E/S Vågspelet. Den guidade turen runt Bysjön börjar klockan 11.30 vid Tornbryggan vid Solkanonen. Efter rundturen på sjön, som avslutas vid 12.30, går turen vidare upp i Solkanontornet på Kanonkullen.

Vill du skjuta salut?
Du som privatperson kan skjuta salut och då bli diplomerad solkanonjär (kontakta föreningen om du är intresserad). Du får då instruktioner av en av Solkanonklubbens tjänsteförrättande kanonjär. En salut för en födelsedag, bröllop eller företag kan förbeställas. Det blir ett trevligt minne och du som skjuter salut kan köpa dig ett diplom.