Fly Me to the Moon – en dråplig komedi på turné 

Sedan den 1 oktober turnerar Östgötateatern med komedin Fly Me too The Moon. Regissören Peter Jansson gör sin regidebut med denna komedi och på scenen står Marika Strand och Gabriella Boris. Komedin gör flera nedslag i Åtvidabergs kommun. 

Peter Jansson är skådespelare och konstnärlig idéutvecklare på Östgötateatern. Nu gör han regidebut med Fly Me to the Moon. Pjäsen är skriven av Marie Jones, en irländsk dramatiker och är översatt av Anna Kölén. Peter har sedan själv bearbetat pjäsen.  

– Det har varit jätteroligt och lustfyllt att få regissera. Det har varit en härlig process att koppla samman regissörskapet till min egen roll som skådespelare.  

Efter att ha läst manuset, läst manuset igen och igen så visste han vad han ville göra. Bearbetningen av pjäsen tog sedan ungefär sex månader. Föreställningen är nu klar och reser nu runt i Östergötland med de två skådespelarna Marika Strand och Gabriella Boris, två tekniker och en sufflör. 

– Att vara regissör till en föreställning som flyttar runt i Östergötland har varit väldigt roligt och utmanade, säger Peter. 

– Vi ville göra en satsning där vi kom ut utanför Norrköping och Linköping. Vi ville ut till folket och spela. Utmaningen har varit att hålla en lika hög konstnärlig ribba på mindre fysiska mått. Föreställningen är turnéanpassad där vi har med all teknik och kan bygga upp scenen på tre timmar och riva den på en.  

Projektet startade med föreställningen Bygdens söner, och där efter skulle Fly Me to the Moon komma ut på turné. Men då kom pandemin och projektet fick läggas på is och blev försenat 1,5 år. Men nu är den äntligen ute och det märks att det finns en törst efter teater menar Peter.  

– Det kommer mycket publik och tittar på pjäsen. Det är verkligen jätteroligt!  

Att arrangera en pjäs på 24 olika platser i Östergötland kräver lokala arrangörer som vill att Östgötateatern kommer ut och spelar.  

– De lokala arrangörerna köper in föreställningen, säljer biljetter och sköter marknadsföringen. Vi står för det konstnärliga. Utan dessa arrangörer och fantastiska människor så vore det inte möjligt. De gör en sann kulturgärning!  

Fly Me to the Moon utspelar sig under en och samma märkvärdiga arbetsdag. Två mot pension gående undersköterskor i hemtjänsten börjar dagen med att ta hand om Tore, en man som älskar Frank Sinatra, Aftonbladet och att spela på trav. Men just denna dag är inte som alla andra, det visar sig vara den sista för Tore. 

Det föds en farlig idé. På toaletten ligger ju faktiskt en död 84-årig man som inte kommer kunna hämta ut sin pension, och vad ska han ha den till nu när han är död? Marscherande mot en knaper pension efter många års slit inom hemtjänsten, hårt arbete utan någon större lön, uppkommer en chans svår att motstå… Fly Me to the Moon är en dråplig komedi med högt tempo i två akter, med två skådespelare och en paus.